BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéréssel állt elő Moszkva

Oroszország azt szeretné, ha az Egyesült Államok felújítaná az egy héttel ezelőtt felfüggesztett béketárgyalásait az afganisztáni tálib lázadókkal.

Oroszország azt szeretné, ha az Egyesült Államok felújítaná az egy héttel ezelőtt felfüggesztett béketárgyalásait az afganisztáni tálib lázadókkal – közölte a moszkvai külügyminisztérium szombaton, miután a hivatalban fogadták a tálibok egy küldöttségét.

A minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökség szerint, hogy a tálibok megerősítették, hajlandók folytatni a tárgyalásokat Washingtonnal. A RIA Novosztyi arról nem számolt be, hogy mikor történt ez a találkozó, de arról igen, hogy részt vett rajta Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja.

Fotó: Pixabay

Tálib tisztségviselők nem sokkal korábban bejelentették, hogy delegációt küldenek Moszkvába, majd később Kínába és több közép-ázsiai országba, hogy megvitassák ezen országok vezetőivel a kilátásokat a Washingtonnal folytatott tárgyalásaik összeomlása után. Azonban a Reuters hírügynökség szerint az egyik meg nem nevezett tálib vezető akkor azt mondta: nem az a céljuk, hogy sikerüljön felújítani a béketárgyalásokat Washingtonnal, hanem az, hogy felmérjék: mekkora térségbeli támogatást tudnak szerezni az amerikai erők Afganisztánból való kiszorításához.

Donald Trump amerikai elnök arra hivatkozva vetett véget a tárgyalásoknak, hogy a tálibok ezekkel párhuzamosan folytatják gyilkos merényleteik elkövetését Afganisztánban.

Moszkva már a hét közepén is abban reménykedett, hogy sikerül felújítani a tárgyalásokat, és egy békemegállapodás eredményeként az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonulnak az országból, mert szerinte ez a tartós béke záloga az országban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.