BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túljutott a második olvasaton a rendezetlen Brexit tilalmát célzó tervezet

A legnagyobb ellenzéki erő tett keresztbe a miniszterelnök tervének.

A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a londoni alsóház második olvasatban szerda este azt a törvénytervezetet, amely végleges elfogadása esetén megtiltaná a konzervatív párti kormánynak Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett tervezetet a képviselők 329-300 arányban hagyták jóvá a szerdai vitanap első szakasza, vagyis a második olvasat után.

A brit parlamenti eljárásrend alapján az első olvasat a tervezet beterjesztése és napirendre vétele volt. A második olvasatbeli szavazás után azonnal megkezdődött az indítvány harmadik olvasatbeli tárgyalása, amelyben már a módosító javaslatokat is sorra veszik, és szerda este ezekkel együtt újabb szavazások várhatók a tervezetről.

Fotó: AFP

A parlament kedd éjjel szavazta meg az ellenzék javaslatát. Boris Johnson miniszterelnök, a háromórás vita után tartott szavazás eredményére reagálva,

előrehozott választások kiírását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a parlament megszavazza az ellenzéki indítványt.

A kormányfő az elmúlt napokban többször is határozottan leszögezte, hogy

semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását.

Sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik október utolsó napján, akár sikerül újratárgyalni az előző miniszterelnök, Theresa May által az Európai Unióval tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által azonban háromszor is elvetett megállapodást, akár nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.