BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikában fogták el egy bűnszervezet magyar vezetőjét

Bankszámlákat, ingatlanokat, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint is lefoglaltak, összesen több mint 770 millió forint értékben.

Több mint egymilliárd forintot csalt el egy számlagyárat működtető dunántúli céghálózat, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hazai és külföldi társhatóságokkal közös akcióban számolt fel. A bűnszervezet magyar vezetőjét az FBI közreműködésével Amerikában fogták el – közölte a hivatal sajtóreferense.

A bűnszervezet valótlan tartalmú számlákat állított ki különböző informatikai vállalkozásoknak, amelyek a fiktív számlák ellenértékét átutalták.

A bűnszervezet busás jutalékért a pénzt a céghálózaton átfolyatta, majd készpénzben visszaadta a haszonhúzóknak. A társaságok a fiktív számlák áfatartalmát levonták fizetendő adójukból.

A bűnszervezet az így megszerzett vagyont külföldi cégek és egy magyarországi vállalkozás bevonásával akarta tisztára mosni, tagjai a legálisnak tűnő pénzt ingatlanokra, luxusautókra és drága utazásokra költötték. A szervezet vezetőjétől, egy

Fotó: Shutterstock

Komárom-Esztergom megyei férfitól 100 millió forint értékben foglaltak le két autót. A többszintű hálózat „bukó cégei” valódi tevékenységet nem végeztek, élükön külföldi strómanok álltak – olvasható a közleményben.

A NAV lengyel, angol, szlovák és amerikai hatóságokkal együtt fogta el a hálózat tagjait. 162 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat Magyarországon, Lengyelországban, Angliában és Szlovákiában. A NAV nyomozói 15, a külföldi társhatóságok 22 gyanúsítottat hallgattak ki, több helyen kábítószert is találtak az elkövetőknél.

A kétnapos nemzetközi akcióban ötszáz nyomozó, a NAV Merkur bevetési egysége, járőrök, és IT-szakemberek vettek részt, a külföldi műveleteket pedig az Eurojust és az Europol közreműködésével a hágai koordinációs központból irányították. Az FBI közreműködésével a bűnszervezet Amerikában tartózkodó irányítóját is sikerült elfogni, aki azóta kiadatási őrizetben van.

A NAV a Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával

bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zárolt, készpénzt, luxusautókat, valamint egy helyszínen bitcoint is lefoglalt, összesen több mint 770 millió forint értékben.

Hat embert őrizetbe vettek, a Tatabányai Járásbíróság pedig letartóztatta őket. A hivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz – olvasható a közleményben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.