BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszületett a megállapodás a brit kiválásról

Pont került egy hosszú történet végére, Johnson szerint nagyszerű Brexit-megállapodás született.

Megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be csütörtökön Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön a Twitteren.

Johnson elégedett

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint „nagyszerű új megállapodás” született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1184764798107602944

Johnson csütörtöki Twitter-bejegyzése szerint a megállapodás lehetővé teszi „az ellenőrzés visszaszerzését”.

A brit kormányfő szerint most a londoni parlamenten a sor, hogy szombaton „jusson a Brexit-folyamat végére”, annak érdekében, hogy végre más elsődleges fontosságú feladatokra, köztük a megélhetési költségekre, az állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS), az erőszakos bűncselekmények elleni fellépésre és a környezetvédelemre lehessen összpontosítani a figyelmet.

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A brit kormány már előzőleg bejelentette, hogy

rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi szombatra a Brexit-folyamat szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcs megvitatására.

A legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek alsóházi szavazataira a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – csütörtökön mindazonáltal közölte, hogy a megállapodási tervezetet jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

Corbyn: „ ez rosszabb, mint eddig volt”

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről csütörtökön elért megállapodás még rosszabb, mint az előző, amelyet a londoni parlament háromszor is elutasított.

Jeremy Corbyn egyáltalán nem boldog
Fotó: AFP

Jeremy Corbyn az új megállapodás elérésének bejelentése után közölte: a Labour szerint

  • az egyezség a munkavállalók védelme és jogosultságai szempontjából „lefelé tartó versengést” indíthat el,
  • emellett kockára teszi az élelmiszerbiztonságot,
  • aláássa a környezetvédelmi normákat
  • és lehetővé teszi, hogy a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatot (NHS) amerikai magánvállalatok felvásárolják.
  • Corbyn szerint mindezek alapján a megállapodást vissza kell utasítani. A Munkáspárt vezetője hozzátette: a legjobb megoldás az, ha a választók mondhatják ki a végső szót a Brexitről egy népszavazáson.

    Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a kormány a szombati rendkívüli parlamenti ülésen szavazásra bocsátja a Brexit-megállapodást.

    A Munkáspárt és a megállapodást egyelőre szintén elvető észak-írországi Demokratikus Unionista párt támogatása nélkül azonban reménytelen a jóváhagyás.

    Szinte mindenki megnyilatkozott

    Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora megállapította, hogy ezen egyezség biztosítja az egységes piac integritását, tiszteletben tartja az EU értékeit és megakadályozza a kemény határok visszaállítása az Ír-szigeten.

    A kérdés pusztán az, hogy el fogja-e fogadni a brit parlament

    – közölte.

    Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

    Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, hogy a szöveg megfelel a bennmaradó tagállamok által korábban lefektetett követelmények mindegyikének, és jogbiztonságot teremt minden területen, ahol a rendezetlen kilépés bizonytalanságot okozna.

    Arról is beszámolt emellett, hogy Johnson délelőtt magabiztosnak mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy sikerül az ügyben többséget szereznie a londoni alsóházban.

    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke üdvözölte a fejleményeket, s reményét fejezte ki, hogy a ratifikáció során sem lesznek problémák.

    A mai nap Brexit híreiről itt írtunk.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.