BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az afganisztáni fegyverszünet alapot adhat a béketárgyalásoknak

Egyhetes fegyverszünetben egyeztek meg az afgán és a nemzetközi erők a kormányellenes tálibokkal, amely február 22-én veszi kezdetét.

Kabul és a kormányellenes tálibok között pénteken bejelentett fegyverszünet előkészítheti az afgán felek részvételével tervezett tárgyalásokat, hozzájárulhat a fenntartható békéhez, és biztosíthatja, hogy az ország soha többé ne lehessen a terroristák biztonságos menedéke – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben pénteken.

Egyhetes fegyverszünetben egyeztek meg az afgán és a nemzetközi erők a kormányellenes tálibokkal pénteken,

amely február 22-én veszi kezdetét. Mark Esper amerikai védelmi miniszter múlt héten jelentette, hogy az Egyesült Államok és a tálibok hétnapos fegyverszünetben egyeztek meg.

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Örülök a mai bejelentésnek, amely szerint megállapodás született az afganisztáni erőszak jelentős csökkentéséről

- fogalmazott Stoltenberg.

A fegyverszünet megkötése, és annak betartása fontos próbája a tálibok hajlandóságának és elkötelezettségének az erőszak csökkentésére, és bizonyíthatja jóhiszemű hozzájárulásukat az ország békéjéhez.

A NATO és szövetségesei 2001 óta vannak jelen Afganisztánban.

A NATO jelenleg 16 ezer katonája biztosít képzést az afgán biztonsági erőknek a béke feltételeinek megteremtése érdekében. A katonai szövetség továbbra is elkötelezett Afganisztán hosszú távú biztonsága és stabilitása mellett – tette hozzá a főtitkár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.