BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Országos tisztifőorvos: a második hullám sokkal erőteljesebb

A járvány halálos áldozatainak 84,5 százaléka a második hullámára tehető.

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb – emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Müller Cecília – a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során – elmondta:

Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött hunyt el, az összes elhunyt 15,5 százaléka. 84,5 százalékuk a második hullámban hunyt el.

Müller Cecília
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év. A leginkább érintett megyék: Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a fertőzésben legkevésbé érintettek: Tolna, Somogy és Baranya megye. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól.

Az országos tisztifőorvos szólt a járványügyi intézkedésekről, köztük a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról is. Müller Cecília azt mondta:

a magyar vakcinafejlesztés jól halad.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 243 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök szerdán – ismertette Kiss Róbert alezredes.

A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 10 420 rendőri intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megszegése miatt – tette hozzá Kiss Róbert.

A rendőrök szerdán a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt 209 emberrel szemben léptek fel. Közülük 48 embert figyelmeztettek, 94 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 67 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.