BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Pfizer megerősítette: ideiglenesen kevesebb vakcinát szállít az EU-nak

A következő héten az eredeti várakozásnál kevesebb vakcinát szállíthat le az Európai Unióba a Pfizer.

A Pfizer ősszeállította tervét, mely lehetővé teszi az európai gyártáskapacitás bővítését, és így a második negyedévtől kezdve lényegesen nagyobb mennyiségű vakcina előállítását. Ennek érdekében a gyártási folyamatokban bizonyos módosításokat kell végrehajtani, melynek következménye, hogy a következő héten, ideiglenesen csökken a belgiumi Puursban lévő gyártóhelyünkről szállított vakcina dózisok mennyisége – erősítette meg a Financial Times korábbi információit a gyógyszergyártó.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A január 25-i héttől az Európai Unióban visszatérünk az eredeti szállítási terveinkhez, február 15-től pedig már a megnövelt mennyiségű szállítási igényeknek terveznek eleget tenni. Így a cég közlése szerint az első negyedévre vállalt vakcina mennyiségeket is teljesítik, továbbá jelentősen megnövelik a szállított vakcina dózisok számát a második negyedévtől.

Tiltakoznak az európai országok

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette pénteken, hogy a következő két hétben csúszások várhatók. Hat európai uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult a brüsszeli testület vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték mindezt.

A vállalatok a frissített szállítási ütemtervekről tájékoztatni fogják az Európai Bizottságot, az EU tagállamait és a változás által érintett más országokat.

A Pfizer és a BioNTech kitartóan dolgozik azon, hogy világszerte támogassák a további oltási kampányok bevezetését azáltal, hogy nemcsak saját gyártókapacitásukat bővítik, hanem további beszállítókat és szerződéses gyártókat is felvesznek a teljes gyártókapacitás növelése érdekében – áll a cég közleményében.

JANUÁR 15. 16:37

A Pfizer átmenetileg korlátozhatja a vakcinák Európába szállítását

A jövő héten a várt mennyiségnél 18 százalékkal kevesebb oltóanyagot tudnak küldeni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.