BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hónapok óta gyártják az oxfordi vakcinát

Az Indiai Szérum Intézet a szegény és közepes jövedelmű országokra fókuszál.

A magyar hatóság szerdán engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcinát. Az oxfordi vakcina olcsóbb, s a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. A brit fejlesztésű oltóanyagot elég egyszerű hűtőben tárolni, és a világ legnagyobb gyártókapacitását kötötték le még tavaly.

Már tavaly év végéig 200 millió adagot gyártották az AstraZeneca vakcinájából, és a tervek szerint akár havi 200 millió adagot is gyárthatnak a szerből.

A nagy mennyiségek titka, hogy az Indiai Szérum Intézet (SII) vezérigazgatója, Adar Poonawalla a Wall Street Journal riportja szerint, még tavaly tavasszal felvette a kapcsolatot az AstraZeneca gyógyszergyár vezetőjével, hogy saját kockázatra megkezdhessék a vakcina gyártását. Hogy mire a brit oltószer engedélyt kap, már tízmillió adagnyi nagyságrendben álljanak majd rendelkezésre készletek.

Fotó: FrankHoemann / Sven Simon / dpa / AFP

Az indiai cég filozófiája mindig is az volt, hogy legalább annyi szérumot termeljenek, ami India szükségletét fedezi.

Azt mondják magukról, hogy bármilyen oltóanyagból képesek évi másfél milliárd dózist előállítani.

A koronavírus járvány tavaly tavaszi hulláma idején is azonnal további gyártókapacitásokat telepítettek, ezek három év múlva egymilliárd dózissal növelik az évente előállítható vakcina mennyiséget. A Reuters által jelentett tűzeset is a beruházási helyszínen történt. Vagyis a már folyó gyártást és a meglévő kapacitásokat nem érintette.

A család felemelkedése a gyarmati időkben kezdődött, egy brit tiszti klub billiárdtermében. Ahol még krétával írták a táblára az eredményeket, s mellesleg frissítőkkel is ellátták a londoni társasági életről álmodozó játékosokat. Később a kígyómarások és a tetanusz specialistái lettek, kiöregedett versenylovakat állítottak a szérumgyártás szolgálatába.

Adar Poonawalla, akinek az irodája egy átalakított Airbus A320, mely az amerikai tudósítókat az elnöki repülőgépre (Air Force One) emlékezteti, azt is elmondta a WSJ riporterének, hogy az elmúlt húsz évben, akárhányszor felvetette befektetőknek, hogy érdemes lenne tőkét fektetni az oltóanyaggyártásba, kacagás hullámzott végig a konferenciatermen. Mert az oltóanyag fejlesztés kockázatos. Ám a SII-nek csak egyetlen részvényes kívánságainak kell megfelelnie, s az alapító nagytulajdonos Cyrus S. Poonawalla. elkötelezett a vakcinagyártás mellett, mert a szegény és közepes jövedelmű országok ellátására fókuszál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.