BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az oltakozás iránytűt ad a piacoknak

Mi sem mutatja jobban a vakcinázás gazdasági szerepét, mint hogy a haladása és a bökkenői mozgatják a napi devizakereskedést a jegybanki nyilatkozatok helyett. Európától előrelátó lenne, ha támogatná a belföldi oltóanyaggyártás felfuttatását – figyelmeztetett a BioNTech.

Egyre nehezebb átlátni a járványról és a vakcinázásról szóló információk tömkelegét, amelyek olyan mértékben befolyásolják a piaci mozgásokat, hogy a nagy gazdasági elemzőházak kénytelenek voltak szakembereket kijelölni a követésükre. A korlátozások óriási gazdasági károkat okoznak, fellazításuk hosszabb távon alapvetően érintheti az állampapírokat, rövidebb távon sok részvényt, a devizákban pedig már egyes hírekre is rákereskednek.

A Bloomberg közgazdászai tizenöt nagy gazdaság adatait elemezve arra jutottak, hogy a járvány elleni harcban vezető országok devizái közül négy erősödött januárban, köztük a dollár és a font, miközben a lemaradó eurózóna valutája látványos visszavonulót fújt.

Az EU és Németország jól tenné, ha támogatná a Pfizer és a BioNTech által gyártott vakcina belföldi termelésének felfuttatását

– mondta a Der Spiegelnek Sierk Poetting, a BioNTech pénzügyi igazgatója.

Fotó: AFP

Tavaly, a gyártás megindulásakor ez még nem segített volna, most azonban, amikor fel kell futtatni, már igen, tekintve, hogy idén kétmilliárd, jövőre már hárommilliárd dózist kellene gyártaniuk a megrendelések kielégítéséhez.

A marburgi gyár hamarosan havi 65-70 millió adag előállítására lesz képes, a kereslet azonban növekszik, hiszen sok ország nagyon le van maradva, az új vírusvariánsok megjelenése pedig az eddigi fejenként kettő helyett három adag beadását is szükségessé teheti.

Könnyen előfordulhat, hogy az Egyesült Államok meg fogja akadályozni a vakcinák kivitelét, ezért Európa jól teszi, ha kiépíti saját gyártókapacitásait

– mondta Poetting.

vg graf

Maga az unió, a lemaradását érő erőteljes bírálatok hatására, egy hete már lépéseket tett az oltóanyagexport korlátozására, és egyre többen sürgetik, hogy rendeljen az orosz Szputnyik V vakcinából is, amellyel már 18 országban oltanak, és a héten várhatóan Brazília is engedélyezi.

A Szputnyik V sikerét Josep Borrell, az EU fő diplomatája is megdicsérte pénteki moszkvai találkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, a témát azonban teljesen háttérbe szorította az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése okozta feszültség. A Budapestre látogató Andrej Babis cseh miniszterelnök ugyanaznap úgy nyilatkozott, megfontolják, hogy Magyarországhoz hasonlóan az EU központi beszerző rendszerén kívülről orosz és kínai vakcinát vásároljanak.

Dühös vagyok, hogy az EU tavaly nem rendelt több vakcinát

– füstölgött másnap Olaf Scholz német pénzügyminiszter.

Bevethető a Szputnyik

A Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte az orosz Szputnyik V oltóanyag vizsgálatát, és megállapította, hogy a gyártói specifikációnak megfelel, és embereken alkalmazható. Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte közösségi oldalán. A Pfizer–BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-vakcina után negyedikként már a Szputnyik V-t is be lehet vetni az oltási kampányban. | K. R.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen újságírók előtt beszélve viszont megvédte a közös beszerzési mechanizmust. Elismerte, hogy a bizottság alábecsülte a nehézségeket, az oltásban sokkal gyorsabban haladó briteket versenycsónakhoz, a belső egyeztetésekre kényszerülő EU-t meg tankhajóhoz hasonlította, de szerinte az uniós rendszer a szegényebb tagországokat védte meg a lemaradástól.

A britek heteken belül megfékezhetik a járványt, de ha vakcinaháború tör ki az EU-val, az őket is jelentősen visszavetheti – írta a The New York Times.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.