BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-koreai hekkerek kémkedtek a Pfizer oltásának leírása után

A világjárvány kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma.

Észak-koreai hackerek próbálták megszerezni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina technológiáját – írja a Reuters a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva.

A képviselők nem árulták el, mikor történt a kibertámadás, sem azt, sikerrel jártak-e a hackerek.

A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma, több hackercsoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket.

A tervek szerint Észak-Koreába az év első felében közel kétmillió vakcina érkezik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagából az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX program keretében.

Fotó: Shutterstock

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik.

Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Észak-koreai hackerek tavaly kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket dél-koreai törvényhozók szerint Szöul sikerrel elhárította.

A Microsoft szoftvervállalat ugyancsak novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét – köztük kanadai, dél-koreai és amerikai – gyógyszergyártó cég adatbázisát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.