BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megduplázza egészségügyi büdzséjét India

Az éves költségvetésben India kormánya 2200 milliárd rúpiára (8869 milliárd forintra) emelné az egészségügyi ráfordításokat, ebből 641 milliárd rúpiát szánnak egy új szövetségi rendszer kialakítására – mondta Nirmala Sitharaman indiai pénzügyminiszter.

Tegnap ismertette India következő pénzügyi időszakra vonatkozó költségvetését az indiai pénzügyminiszter, Nirmala Sitharaman. Az április 1-jétől 2022. március 31-ig tartó időszakra vonatkozó költségvetési tervezetben

India megduplázná az egészségügyi és jóléti kiadásait, 2200 milliárd rúpiára (körülbelül 8869 milliárd forintra).

Ebből a pénzből a tervek szerint egy új szövetségi rendszert hoznak létre, amelyre a következő hat évben 641 milliárd rúpiát fordítanak. Megerősítik a nemzeti intézményeket és újakat hoznak létre, annak érdekében, hogy az esetlegesen megjelenő új betegségeket időben felderítsék és megfelelően gyógyítani tudják.

A fejlesztés indokolt, hiszen India egészségügyi ráfordításai más országokkal összehasonlítva alacsonyak a bruttó hazai termék (GDP) arányában

írja a CNBC hírportál.

Fotó: Getty Images

Sitharaman a parlamentnek elmondta, hogy a költségvetési tervezet támogatja a gazdaság helyreállítását, növeli a versenyképességet és biztosítja a fenntartható növekedési ütemet. Ez Dél-Ázsia legnagyobb gazdasága számára létfontosságú, hiszen jelen körülmények között India növekedési kilátásai bizonytalanok. A tavaly technikai recesszióba süllyedt ország gazdasága a koronavírus terjedését gátló korlátozások miatt mintegy 7,7 százalékkal zsugorodik a folyó pénzügyi évben.

Az egészségügyi program keretein belül 17 788 vidéki és 11 024 városi egészségügyi központot támogat a kormány, emellett fejleszti az Országos Betegségellenőrzési Központot is. További 2,87 ezermilliárd rúpiát különít el a városi területek tiszta vizének biztosítására és a folyékony hulladék kezelésére szolgáló ötéves programra. A rossz levegőminőséget is javítanák a régi autók fokozatos kivezetésével, erre egy önkéntes selejtezési programot indítanak a tervek szerint.

A költségvetés 350 milliárd rúpiát különít el a koronavírus elleni oltásokra, ehhez szükség esetén további forrásokat biztosít a kormány.

Indiában regisztrálták a világon a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet: 10,7 milliót. A lezárások hatására azonban a friss adatok szerint az új fertőzések száma csökken. India a múlt hónapban jelentette be tömeges védőoltási programját, amelynek első szakaszában 300 millió embert oltanak be. Már meg is kezdték a frontvonalban dolgozók és az ötven év felettiek oltását.

Az egészségügyi ráfordítások mellett a tegnapi költségvetés az infrastrukturális kiadásokra összpontosít. A pénzügyminiszter a kiadások finanszírozására, a bankok feltőkésítésére egy állami pénzintézet felállítását is tervezi, az intézmény létrehozására 200 milliárd rúpiát fordítana. Sitharaman szerint az infrastruktúra fenntartásához hosszú távú adósságfinanszírozásra van szükség. Hozzátette, a szakmailag irányított fejlesztési pénzintézet szolgáltatóként, katalizátorként működik majd az infrastruktúra finanszírozásában.

A kormány öt év alatt 1970 milliárd rúpiát fordít a már futó termelésösztönző program fejlesztésére, amelynek célja a fontos ágazatok méretének és hatékonyságának növelése. További 1180 milliárd rúpiát osztanak ki az utak és autópályák minisztériumának, és 1100 milliárdot a vasutaknak. Ennek zöme tőkekiadás. A kormány 3 ezermilliárd rúpiát szán az öt év alatt az áramelosztó szektor megújítására. Körülbelül 15 milliárd rúpiából népszerűsítik a digitális fizetőeszközöket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.