BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekord: soha ennyien nem szorultak kórházi kezelésre a Covid-19 miatt

Megnőtt a vérplazma iránti igény is, ezért aki átesett a betegségen, már meggyógyult és szívesen segítene, az jelentkezzen plazmaadásra.

A járvány harmadik, meredeken emelkedő felszálló ágában vagyunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az elmúlt 24 órában újabb 5653 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az aktív fertőzöttek száma 123 ezer felett van. Meghalt 179, többségében idős, krónikus beteg, de életét veszettet két 30 év körüli is, akiknek az eddigi információik szerint nem volt semmi alapbetegsége. Kiemelte,

a klinikusok egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, az elhunytak száma megközelíti azt a második csúcsot, amit második hullámban regisztráltak.

Jelenleg 8348 főt ápolnak kórházban, ami szintén rekordnak számít, a kórházban ápoltak 10 százaléka lélegeztetésre szorul. Napról napra egyre több Covid-kórtermet kell megnyitni, ágyakat átcsoportosítani. A tiszti főorvos szerint elegendő ágy és lélegeztetőgép áll rendelkezésre, az infrastruktúra is adott, a humánerőforrást pedig úgy próbálják meg beosztani, hogy bírják az orvosok és az ápolók azt a megterhelést, ami rájuk hárul.

Fotó: Idhir Baha / Hans Lucas / AFP

Müller Cecília elmondta,

a korábbi ismereteikkel szemben a Covid-19 egy rendszerbetegség, és nem csupán egy légzőszervi megbetegedés, hiszen az egész szervezetet betegíti meg.

Ezért felhívta a figyelmet, most minden társadalmi érintkezést el kell halasztani, fontos, hogy a fertőzést ne adjuk át senkinek. Eddig már 1,1 millióan megkapták az első védőoltást és szeretnének a legidősebbek oltásával hamarosan végezni.

Az oltásokkal kapcsolatban kiemelte, a kórházi oltópontokon jelenleg Szputnyik V-vel és Pfizer/BioNTech vakcinával oltanak, ide is küldhetnek pácienseket a háziorvosok.

A sok kórházban ápolt beteg miatt a vérplazma iránti igény is megnőtt, ezért aki átesett a betegségen, és meggyógyult és szívesen segítene az jelentkezzen plazmaadásra.

A donoroknak legalább két hete tünetmentesnek kell lennie, jellemzően 18-60 év közöttiek adhatnak plazmát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.