BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízből hét embert beolthatnak a Földön az idei évben

A Covid-19 előtt az iparág évi 5 milliárd adag vakcinát állított elő, míg idén a járvány ellen 12 milliárd adagnyi védőoltást terveznek gyártani.

Miközben tízből hét ember kaphatja meg a koronavírus elleni oltást a Földön, addig a gazdag országokban már folyik a felhalmozás, egyes esetekben kétszer annyi oltást kötöttek le, mint amennyire szükségük lehet – írja az Infostart a The Guardian cikke alapján.

A Duke Egyetem globális egészségügyi központja szerint azonban a 70 százalékos átoltottsági aránynál valamivel kevesebbel érdemes számolni, az esetleges jövőbeni gyártási nehézségekre való tekintettel.

Az elemzők szerint az újabb koronavírus-variánsok miatt szükségessé váló emlékeztető oltások is tovább nehezíthetik az oltási programokat.

Fotó: Shutterstock

Példátlan mennyiségű vakcina

A vizsgálat megállapította, hogy a drámai mértékű kereslet és a soha nem tapasztalt sebességgel haladó oltásfejlesztések alapjaikban változtatták meg az vakcinagyártást.

A koronavírus-járvány előtt az iparág évi 5 milliárd adag vakcinát állított elő, míg az idén csak a Covid-19 ellen 12 milliárd adagnyi védőoltást terveznek készíteni globálisan

- írja a hírportál, felhívva a figyelmet arra, hogy az eddigi késedelmekre való tekintettel érdemes fenntartásokkal kezelni a 12 milliárdot.

Az oltások felhalmozása

Az elemzés megállapította azt is, hogy a gazdag országok kötötték le az oltásmennyiség túlnyomó részét. Az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság vagy Kanada legalább kétszer tudná átoltani a teljes lakosságát a lekötött vakcináival.

Természetesen a fenti országok ígéretet tettek arra, hogy a többletet továbbadják a szegényebb államoknak, azonban a kutatók szerint az új mutánsok megjelenése az ellenkezőjére ösztönözheti az gazdagabb régiókat – írja a lap.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.