BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődik az amerikai hadsereg által fejlesztett vakcina tesztelése

A kísérleti oltások fázisában jelenleg több tucat oltóanyag van világszerte.

Az Egyesült Államok hadserege felnőtt önkéntesek körében kedden megkezdi koronavírus ellen fejlesztett oltóanyagának tesztelését – adta hírül a The Wall Street Journal.

Kutatók szerint a vakcina a járvány számos variánsa ellen védelmet nyújthat.

A hadsereg orvosai kedden 72, 18 és 55 év közötti felnőttnek adják be az oltóanyagot a Walter Reed Kutatóintézetben, Silver Springben.

A kutatócsoport azt vizsgálja, hogy a vakcina biztonságosan indukálja-e a kívánt immunválaszt a vizsgálati alanyok esetében.

A tanulmány első adatai várhatóan nyár közepére kerülnek majd a nyilvánosság elé.

Amennyiben az eredmények pozitívak lesznek, a hadsereg valószínűleg valamelyik amerikai gyógyszergyárral együttműködve folytatná a további teszteket és fejlesztéseket

– nyilatkozta Kayvon Modjarrad, az intézet fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

A kísérleti oltások fázisában jelenleg több tucat oltóanyag van világszerte. A kutatásokat nyomon követő BioCentury nyilvántartása alapján 229 vakcinafejlesztés zajlik globálisan.

Az amerikai hadsereg kutatói szerint oltóanyaguk a majmokon végzett kísérletek során biztató eredményeket produkált.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján az oltóanyag többek között a brit és a dél-afrikai variánsok ellen is véd

– mondta Modjarrad.

Kayvon Modjarrad
Fotó: Yasin Ozturk / Anadolu Agency / AFP

A vakcina akár emlékeztető oltásként is alkalmas lehet azoknál az embereknél, akik megkapták már engedélyezett oltást.

A vakcina a népesség széles körében alkalmazható lesz, nemcsak a hadsereg tagjai körében

– tette hozzá az orvos.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai rendelkeznek engedéllyel. Ugyanakkor a Johnson & Johnson vakcinája kevésbé bizonyult hatékonynak a dél-afrikai mutáns ellen.

A hadsereg kutatóintézetének szakemberei úgy fejlesztették ki a vakcinát, hogy a koronavírus-sejtek felszínén található. tüskefehérje másolatát hozzácsatolták egy másik, az emberi szervezetben is megtalálható, ferritin nevű fehérjével, amely jelentős mennyiségű vasat tartalmaz.

A ferritin fehérjék a koronavírushoz hasonlító gömbszerkezettel rendelkeznek, így elősegíthetik az immunválasz kiváltását, és a tényleges vírus kivédését.

A hadsereg tudósai olyan konstrukción dolgoznak, amely nemcsak a Covid-19, hanem később más koronavírusok esetén is könnyen bevethető lesz majd

– zárta gondolatait Modjarrad.

A vizsgálatban résztvevő önkéntesek egy része egy adag oltóanyagot kap majd, mások pedig négy hét különbséggel két vakcinát kapnak. A kutatók felmérik az immunválaszokat a vérmintákból, két héttel a második adag után, illetve hat héttel az egy adagot kapók vakcinálását követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.