BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idősebbek a koronavírus-járvány után sem dőlhetnek hátra

A koronavírus járvány során az idősek és a krónikus betegek állapota különösen nagy kockázatot hordoz a betegség súlyos, szövődményes lefolyására, vagy végzetes kimenetelére vonatkozóan. Mondhatjuk, hogy ez nem újdonság, hiszen az életkor és a krónikus betegségek jelenléte egyéb fertőzések esetén is rizikótényezőnek számít, gondolhatunk itt az influenzára, illetve annak szövődményeként is kialakuló bakteriális tüdőgyulladásra. Mindkettő ellen elérhető hazánkban védőoltás, mely segíthet a védettség kialakításában.

A jelenlegi járványügyi helyzetben, amikor akár minden légzést segítő eszközre szükség lehet a koronavírus okozta megbetegedések kezelésére és a halálozás csökkentésére, a további addicionális súlyos pneumococcus okozta akut légúti megbetegedések megelőzése segíthet a helyzet javításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet az idős korosztályt veszélyeztető egyéb fertőzések megelőzésére, azaz az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások alkalmazására az érintett korosztályban.

Néhány krónikus megbetegedés, köztük a krónikus vesebetegség, szervtranszplantáció utáni állapot, cukorbetegség, daganatos betegségek, krónikus gyulladásos betegségek, léphiány, különböző immunbetegségek a fiatalabbak szervezetét is fogékonnyá teszi a fertőző betegségekkel szemben, fokozva a kockázatot a fertőzések súlyosabb lefolyására, esetleg végzetes kimenetelére.

A pneumococcus okozta megbetegedések esetében a halálozás idős, krónikus betegségekben szenvedők esetében jóval magasabb, mint a fiatal, egészséges korcsoportban. Míg utóbbiaknál a súlyos esetek közül néhány százalék végződhet tragikus kimenetellel, az idős krónikus betegeknél ez az arány akár 25 százalék is lehet.

Fotó: Cris BOURONCLE / AFP

Az idős betegek szervezetét nagyon megviselheti egy pneumococcus okozta tüdőgyulladás. A lábadozás során sokáig gyengének, erőtlennek érezhetik magukat, és egyéb szív- és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak. Kutatások kimutatták, hogy

a súlyos pneumococcus tüdőgyulladáson átesett idős emberek életkilátásai rosszabbak, mint azoknak, akik nem estek át a betegségen.

Idős embereknél sokszor megnehezíti a betegség felismerését, hogy kevésbé jelentkeznek tipikus tünetek, mint például a láz, így időben gyakran később kezdődik el a megfelelő, célzott antibiotikum terápia és emiatt a gyógyulás is kétséges lehet egy túlzottan legyengült szervezetnél. Mindezek miatt

a hangsúlyt lehetőség szerint a megelőzésre kell helyezni, és ebben kétségkívül legnagyobb jelentősége a védőoltásoknak van.

Fontos kiemelni, hogy egy pneumococcus fertőzésen átesett beteg hosszú hetekig legyengült, elesett állapotban lehet, mely újabb betegségekre teheti fogékonnyá. A pneumococcus elleni vakcináció csökkentheti a pneumococcus okozta tüdőgyulladások számát, a megelőzött betegség pedig könnyíti a terhet a betegellátáson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.