BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távon is hatékony a Szputnyik V

Az orosz vakcina fél évvel a beoltást követően is megfelelő védettséget biztosít.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este a Twitteren közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid–19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben. 

Fotó: Sergey Baturin / AFP

Az RFPI utalt az argentin tudósok által szerdán a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredményekre, 

amelyek szerint az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V oltás után a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte. A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult. 

A szakemberek az alfa-, a béta-, a gamma-, a delta- és a lambda-változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták.

Megállapították, hogy a rezisztencia növekedett, különösen a béta- és gamma-változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer „megkerülésére”.

Oroszországban az elmúlt napon 820 ember életét követelte a koronavírus-fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta. A halálos áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 19 630-cal emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.