BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két iránit a választás befolyásolásával vádol az Egyesült Államok

Az amerikaiak hat iráni hivatalnok ellen szankciókat is bevezettek.

Vádat emelt az Egyesült Államok a 2020-as elnökválasztás befolyásolásának kísérletéért két iráni ellen csütörtökön továbbá hat iráni tisztviselő ellen szankciókat vezetett be – írja a Reuters.

Szejjed Mohammed Husszein Musza Kazemi és Szajjad Kashian bizalmas információkat szerzett be legalább egy tagállam választási oldalán keresztül a vádak szerint. Emellett a választókat fenyegető e-maileket küldtek és téves információkat tartalmazó videókat terjesztettek a választási infrastruktúra sérülékenységeiről.

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint az irániak egy amerikai vállalat számítógépes hálózatára is betörtek, hogy ezzel segítsék az álhírek terjesztését, ám ezt a tervet az FBI megakadályozta. Az amerikaiak gyanúja az iráni kísérlet kapcsán tavaly októberben merültek fel először és az akkori elnök, Donald Trump több magasrangú hírszerzési vezetője is két héttel a választás előtt arról beszélt, hogy mind az oroszok, mind az irániak igyekeznek a választást eltéríteni és a választói regisztrációkkal kapcsolatos adatokhoz is hozzáfértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.