BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább durvul a járványhelyzet a régióban

Szlovéniában minden második teszt pozitív, Romániában éttermeket zárnak be.

Szlovéniában az elmúlt napban minden második vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt a lakosság több mint a fele támogatná a védettséggel nem rendelkezők korlátozását.

A Dnevnik című szlovén napilap által végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 60 százaléka támogatná a kormány azon döntését, miszerint, akik nincsenek beoltva és nem estek át a fertőzésen, ne járhassanak munkába és ne végezhessenek egyéb aktivitást, negatív teszt felmutatása ellenében sem. A mindenkire vonatkozó, teljes lezárások lehetőségével ugyanakkor, mindössze 20 százalék értett egyet.

A szlovén kormány még a múlt hónapban tette kötelezővé az állami hivatalok alkalmazottai számára az oltást, amennyiben nem estek át a fertőzésen. Az alkotmánybíróság azonban nemrég ideiglenesen felfüggesztette a rendeletet.

Fotó: Shutterstock

Horvátországban keddtől kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában. Azoknak, akik nem kaptak oltást, vagy nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Az új rendelet okozott némi fennakadást az országban. Sokan nem tudtak tesztet végeztetni, főleg a kisebb járásokban és városokban, mert a tesztelőhelyek nem voltak felkészülve a nagy érdeklődésre. 

Ugyanakkor voltak olyanok is, akik megtagadták a tesztelést, nekik távol kell maradniuk a munkahelyükről.

Romániában a járványügyi korlátozásokat következetesen megsértő vendéglátóhelyek ideiglenes bezárásáról fogadott el törvénymódosítást kedden a képviselőház. A szenátus által már korábban jóváhagyott, kihirdetésre váró jogszabály szerint azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket már megbírságoltak azért, mert nem tartották be a járványügyi hatóságok nyitvatartási vagy a kapacitásuk kihasználására vonatkozó előírásait, a kihágás megismétlődése esetén 15 napra bezárathatja az ellenőrzést végző hatóság. Amennyiben ezt az intézkedést sem tartják be, 30 napra kerül hatósági pecsét a vendéglátóhely bejáratára,

ennek eltávolítása pedig már bűncselekménynek minősül, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Katonai sátrak Horvátországban, újabb Covid-osztályok Szlovéniában

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Szlovéniában és Horvátországban, ahol már katonai sátrakkal bővítik az egyik legnagyobb zágrábi kórház férőhelyeit. Szlovéniában pedig újabb Covid-osztályokat nyitnak.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.