BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem kell majd a negyedik vakcina

Brit szakértők pénteki állásfoglalása szerint egyelőre nem szükséges a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának alkalmazása. A gyógyszergyártók másként látják.

Mivel a három vakcinaadagból álló jelenlegi oltási kurzus is sokáig jelentős védelmet nyújt, brit szakértők pénteki állásfoglalása szerint egyelőre nem szükséges a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának alkalmazása.

A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) péntek este ismertetett tájékoztatója leszögezi, hogy a harmadik, emlékeztető oltási adag a korábban dominánssá vált delta és az azóta megjelent, gyorsan terjedő omikron vírusvariáns esetében is magas szintű immunitást biztosít a koronavírus-fertőződésből kialakuló súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.

A JCVI idézte a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett legfrissebb, nagyszabású vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a három vakcinadózis a legveszélyeztetettebb idős korcsoportokat is tartósan 90 százalék körüli hatékonysággal védi a Covid-19 betegség súlyos szövődményei ellen.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója csütörtökön azt mondta, a Covid-19 elleni védőoltások hatékonysága idővel valószínűleg csökkenni fog, ezért az embereknek ősszel szükségük lehet egy negyedik oltásra is, hogy növeljék a védettségüket, írja a CNBC.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a múlt hónapban a CNBC-nek elmondta, hogy az embereknek valószínűleg szükségük lesz egy negyedik adag vakcinára is, és az omikron virulenciája miatt szerinte az oltásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.