Miközben hasít az a világjárvány egy másik, kevéssé ismert szegmenst is felpörgetett. Egyes befektetők ugyanis milliókat fizetnek telkekért, amelyek fizikailag nem is léteznek. A metaverzum telepeseiről a CNBC közölt cikket.

A befektetők által felvásárolt földek az interneten találhatók, virtuális világokban, amelyeket a technológiai bennfentesek metaverzumnak neveztek el. A telkek árai az elmúlt hónapokban 500 százalékkal emelkedtek, mióta a Facebook bejelentette, hogy minden energiáját a virtuális valóság fejlesztésére fordítja, és még a cég nevét is megváltoztatták Meta Platformsra.

Fotó: Shutterstock

„A metaverzum a közösségi média következő lépcsője” – mondta Andrew Kiguel, a torontói székhelyű Tokens.com vezérigazgatója, aki metaverzumbeli ingatlanokba és nem helyettesíthető tokenekkel (NFT) kapcsolatos digitális eszközökbe fektet be.

A metaverzumban elmehetsz karneválra, zenei koncertre, múzeumba – magyarázta Kiguel –, de ezekben a virtuális világokban a valós emberek rajzfilmszerű karakterek, úgynevezett avatarok formájában lépnek kapcsolatba egymással, hasonlóan a valós idejű, többszereplős videojátékokhoz.

Ma még az emberek egy hagyományos számítógép képernyőjén keresztül férhetnek hozzá ezekhez az univerzumokhoz, viszont a Meta és más vállalatok hosszú távú elképzelései szerint idővel 360 fokos, magával ragadó világok épülhetnek fel, amelyekbe az emberek az Oculushoz hasonló virtuális valóság szemüvegek segítségével nyerhetnek  majd bepillantást.

Kiguel cége nemrég közel 2,5 millió dollárért vásárolt egy földdarabot Decentralandben, a népszerű metaverzumok egyikében. „Az árak 400-500 százalékkal emelkedtek az elmúlt néhány hónapban” – mondta Kiguel.

Egy másik metaverzum világ a Sandbox, ahol Janine Yorio virtuális ingatlanfejlesztő cége, a Republic Realm rekordösszegért, 4,3 millió dollárért vett egy virtuális földdarabot.

Yorio a CNBC-nek elmondta, hogy cége tavaly 100 virtuális magánszigetet adott el fejenként 15 000 dollárért. „Ma ezek darabonként körülbelül 300 000 dollárért kelnek el, ami véletlenül megegyezik az átlagos amerikai lakásárakkal” – tette hozzá.

Kiguel szerint a metaverzumnak vannak részei, amelyek sokkal értékesebbek a többinél. „Azok a területek, ahol az emberek összegyűlnek, sokkal értékesebbek a hirdetőknek és a kiskereskedőknek” – hozta példaként.

Egy másik eset: az amerikai rapper, Snoop Dogg virtuális kastélyt épít a Sandbox egyik telkén, és valaki nemrég 450 000 dollárt fizetett azért, hogy a szomszédja lehessen.

A virtuális földterület megszerzése egyszerű, akár közvetlenül a platformról, akár egy fejlesztőn keresztül érkeznek a vásárlók. A befektetők építkeznek a földjükre, majd interaktívvá teszik az ingatlant. Yorio azonban arra figyelmeztet, hogy a digitális ingatlanokba való kockázatos üzlet.

„Csak olyan tőkét szabad befektetni, amelyet készek vagyunk elveszíteni” – mondta a CNBC-nek. „Nagyon spekulatív. Emellett alapú. És mint mindannyian tudjuk, a kripto rendkívül változékony. Ugyanakkor nagyon kifizetődő is lehet” – vélekedett Yorio.