BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borrell szerint az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról is beszélt, hogy Ukrajnával kapcsolatosan az Európai Uniónak a következő órákban kell választ adnia, nem pedig az elkövetkező években.

Nagy kaliberű fegyverekkel, lőszerrel, páncéltörő felszerelésekkel kell segítenie az Európai Uniónak Ukrajnát, valamint tankokhoz és repülőgépekhez használható üzemanyaggal – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek rendkívüli, videókonferencia formájában tervezett tanácskozását megelőzően hétfőn.

Az uniós védelmi tanács ülésének a célja a politikus szerint az, hogy összehangolja a tagállami intézkedéseket, és megtárgyalja, miként lehessen felhasználni az ukrán fegyveres erőknek vasárnap felajánlott félmilliárd eurós támogatást. Hozzátette, a finanszírozás a védelmet szolgáló fegyverek, köztük nagy kaliberű fegyverek, tanktámadás ellen védelmet nyújtó páncélok és más felszerelések biztosítását szolgálja az orosz agresszió visszaszorítására. 

A fegyvereket a tagállamoknak kell biztosítaniuk, összehangolva az erőforrásokat.

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A harc heves. Kijev ellenáll, Harkiv ellenáll, Mariupol ellenáll, és Oroszország számos áldozattal fizet az agresszióért

– mondta. Az esetleges ukrán uniós tagsággal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van. Ugyanakkor kiemelte, most az orosz agresszióval szemben kell fellépni. A világ nem engedheti meg magának, hogy egy hatalmas ország a katonai képességeivel szétzúzza egyik szomszédját.

Az európaiak egysége erős. Olyan erős, mint az ukránok ellenállása

– fogalmazott a főképviselő, aki szerint Ukrajnával kapcsolatosan az Európai Uniónak a következő órákban kell választ adnia, nem pedig az elkövetkező években.

Az Oroszország és Ukrajna között tervezett találkozóra vonatkozóan Borrell azt mondta, a megbeszélés létrejötte jelentheti a konfliktus megoldásához tartó első lépést, ezért az Európai Unió támogatja a találkozót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.