BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel fegyverekkel védhetik magukat az ukránok

Többek között lőszerekről, hordozható légvédelmi rendszerekről és különböző drónokról van szó.

Lengyelország kész védelmi fegyvereket adni Ukrajnának, köztük lőszereket, hordozható légvédelmi rendszereket és különböző drónokat (pilóta nélküli repülőgépeket) jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden, kijevi utazása előtt, ukrán médiajelentések szerint.

Szolidaritást vállalunk ukrán szomszédainkkal, tekintettel az Oroszország felől érkező fenyegetésre. A szolidaritás és a szavak azonban ma már nem elegendőek, most tettekre van szükség. Emiatt és a kialakult rendkívül veszélyes katonai helyzetre tekintettel készek vagyunk védelmi fegyvereket is adni

fogalmazott a lengyel kormányfő.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország milyen katonai segítséget tervez nyújtani Ukrajnának, Morawiecki azt mondta: 

lőszereket, Grom típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket és különféle típusú drónokat. 

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy Lengyelország ezen felül humanitárius segítséget is nyújt Ukrajnának. Közölte: kijevi tárgyalásai alatt tisztázni kívánja, milyen katonai segítségre van szükségük az ukránoknak, hogy megvédhessék magukat egy esetleges orosz támadással szemben.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Ukrajna nagyra értékeli Lengyelország jelentős támogatását. Morawiecki kedden már tárgyalt is az ukrán kormányfővel, és közösen tartott sajtótájékoztatójukon közölte, hogy az ukrán-orosz válság tekintetében Lengyelország a legrosszabb forgatókönyvre is felkészül, noha reméli, hogy ez nem következik be. 

Ha mégis, mi készen állunk az ukrán sebesültek fogadására, valamint Ukrajna állampolgárai egy részének evakuálására

szögezte le.  

Morawiecki elmondta, hogy Lengyelország érdekelt egy új ukrajnai gázvezeték megépítésében, az orosz Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását pedig geopolitikai kockázatnak nevezte. Hozzátette: közösen fordulnak Németországhoz azzal a felhívással, hogy ne indítsa el ezt a gázvezetéket, mert azzal Oroszország képes lesz Európát zsarolni. Berlinnek azt üzente, hogy 

nem lehet egyik kézzel szolidaritást kifejezni Ukrajnával, a másikkal pedig aláírni az Északi Áramlat-2 tanúsító okmányait.  

A lengyel kormányfő emlékeztetett arra, hogy Lengyelország most is szállít gázt Ukrajnának. Szavai szerint tárgyaltak ennek a mennyiségnek a növeléséről. 

Ehhez meg kell valósítani bizonyos beruházásokat, amelyeket készek vagyunk végrehajtani

tette hozzá.  

Smihal kiemelte: Ukrajna lát perspektívát abban, hogy lengyelországi LNG-terminálokból importáljon földgázt, valamint lengyel és más európai vállalatok ukrajnai gáztározókat használjanak készleteik tárolására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.