BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltörlik a beutazási korlátozásokat az Egyesült Királyságban

A tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen.

Megszűnik péntektől a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt összes beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban, közölte hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

Fotó: Shutterstock

Shapps a Twitteren közzétett bejelentésében kiemelte:

március 18-án, brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – a külföldről érkezőknek nem kell kitölteniük az utasazonosító űrlapot (passenger locator form), és senkinek nem kell koronavírus-tesztet végeztetnie.

A közlekedési tárca nem sokkal később, hétfő este közzétett részletes tájékoztatása külön kiemeli, hogy a tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen. Közölték azt is, hogy a lazítás az Egyesült Királyság egészére – Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra – értendő.

A koronavírus elleni teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti. A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat ismeri el. 

A minisztérium indoklása szerint a korlátozások feloldása megfelel a brit kormány nemrégiben ismertetett stratégiájának, amelynek célja annak meghatározása, hogy az Egyesült Királyság miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül. 

A közlekedési tárca szerint az utazási korlátozások teljes feloldásáról szóló döntésben mindemellett része van a brit oltási kampány sikerének is.

A hétfő esti minisztériumi tájékoztatás szerint a brit lakosság 86 százaléka kapott eddig két oltási dózist, és 67 százaléknak a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő oltási adagot is beadták. 

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb, hétfő este ismertetett adatai szerint az első, a második és a harmadik oltási dózisból eddig összesen több mint 140,4 milliót adtak be az Egyesült Királyságban. 

A közlekedési tárca hétfői tájékoztatása szerint a brit kormány március végétől felszabadítja azokat a szállodai férőhely-kapacitásokat is, amelyeket azoknak a különösen veszélyesnek tartott térségekből beutazóknak tartott fenn, akiknek érkezésük után őrzött karanténba kellett vonulniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.