BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kibertámadás érte a legnagyobb ukrán internetszolgáltatót

A háború kitörése óta ez volt a legnagyobb kibertámadás, amely az Ukrtelecomot érte.

Ukrajna nemzeti távközlési szolgáltatója, az Ukrtelecom kedden bejelentette, hogy helyreállítja az internetszolgáltatásokat, miután visszavert egy nagy horderejű kibertámadást – számolt be róla a BBC.

A vállalat közleményében jelezte, hogy a katonai felhasználók és a kritikus infrastruktúra védelme érdekében korlátozta az internet-hozzáférést az ügyfelek számára.

A Netblocks globális internetfigyelő szerint a háború kitörése óta ez volt a legsúlyosabb fennakadás, amely az Ukrtelecomot érintette. Az internetlefedettség a háború előtti szint 13 százalékára esett vissza.

Fotó: Alexander Aksakov / Getty Images

Bár a földrajzi lefedettséget tekintve egyértelműen az Ukrtelecom az ország legnagyobb vezetékes internetszolgáltatója, az ügyfelek számát tekintve a második a Kyivstar után.

A cég közleménye szerint az orosz invázió okozta károk miatt a lefedettségének csaknem 80 százalékával tud üzemelni.

Jurij Kurmaz, az Ukrtelecom vezérigazgatója szintén hangsúlyozta, hogy a katonai szervek és a kritikus infrastruktúra elsőbbséget élvez, így hasonló esetekben a magánfelhasználók hozzáférését korlátozzák, amennyiben a prioritást jelentő ügyfelek ellátásának biztosításához erre szükség van.

A támadást sikeresen visszavertük, és a szolgáltatásokat is helyreállítottuk

– tette hozzá Kurmaz.

Alp Toker, a Netblocks igazgatója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, a felhasználók a nap folyamán fokozatosan estek ki a hálózatból, ami arra utal, hogy a probléma nem az összeköttetéssel volt, hanem a szolgáltató adatközpontjának központi infrastruktúrájával volt kapcsolatos, ami a kibertámadás jele.

Toker kiemelte, más mobilhálózatokon és szolgáltatókon keresztül az internetes összeköttetéssel nem volt probléma Ukrajnában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.