BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna kormányfőhelyettese: Szó sem lehet semmiféle megadásról, fegyverletételről!

Mariupol a napokban a legsúlyosabb bombázást szenvedte el azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

Szó sincs arról, hogy Ukrajna feladja Mariupol városát és letenné a fegyvert

– mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes hétfő hajnalban.

„Szó sem lehet semmiféle megadásról, fegyverletételről” – idézte Verescsukot az Ukrajinszka Pravda hírportál. „Erről már tájékoztattuk az orosz felet” – tette hozzá. Vasárnap Oroszország azt követelte az ukrán erőktől, hogy tegyék le a fegyvert az ostromlott keleti kikötővárosban. 

Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

A The Guardian beszámolója szerint Mihail Mizincev vezérezredes, az orosz honvédelmi irányítási központ igazgatója vasárnap esti tájékoztatóján azt mondta: 

Szörnyű humanitárius katasztrófa alakult ki. Mindenkinek, aki leteszi a fegyvert, garantált a biztonságos kijutás Mariupolból.

Mizincev arról tájékoztatott, hogy hétfőn, moszkvai idő szerint reggel 10 órakor nyitják meg a civilek számára a humanitárius folyosókat Mariupolból kelet és nyugat felé. Mizincev, bizonyítékok benyújtása nélkül, azt mondta, hogy ukrán „banditák”, „neonácik” és nacionalisták „tömegterrort” folytattak, és gyilkosságba kezdtek a városban.

Mariupol a napokban a legsúlyosabb bombázást szenvedte el azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. A 400 ezer lakos közül sokan továbbra is a városban rekedtek, élelem, víz vagy áram nélkül. A mariupoli városi tanács azt állította, hogy az elmúlt héten több ezer lakost „deportáltak” Oroszországba. Ukrajna orosz inváziója több ezer ember halálát okozta, több mint 10 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN-nek azt mondta, hogy a háború tárgyalásokkal történő lezárásának kudarca „harmadik világháborúhoz” vezethet, és reméli, hogy a NATO e heti brüsszeli csúcstalálkozója több támogatást nyújt majd az országa számára.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.