BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új határátkelők megnyitását tervezik Kárpátalján

Elsősorban a humanitárius szállítmányok behozatalának egyszerűsítésére és a hadseregnek szánt gépjárművek vámkezelésének felgyorsítására van rá szükség.

A segélyszállítmányok behozatalának egyszerűsítéséről, új határátkelők megnyitásáról és a meglévő ellenőrző pontok korszerűsítéséről egyeztetett Szerhij Paszjuk napokban kinevezett kárpátaljai vámparancsnok és Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke – írja a KISZó a vámhivatal sajtószolgálatának közleménye alapján.

A kárpátaljai vámhivatal új vezetője célul tűzte ki több határátkelő megnyitását. Paszjuk kiemelte, az európai közúti hálózat itt keresztezi egymást, a régió négy országgal határos, emiatt alakulnak ki torlódások a határátkelőkön. Hozzátette: 

az orosz agresszió kezdete óta mind a személy-, mind a közúti és vasúti forgalom sokszorosára nőtt. 

Részben emiatt elengedhetetlenné vált a határ-infrastruktúra fejlesztése, valamint az átkelők szállítási és logisztikai képességeinek bővítése.

Refugees on Ukrainian-Slovak international border, A woman carries a boy in her arms during the evacuation of Ukrainian refugees through the Uzhgorod-Vysne Nemecke checkpoint on the Ukrainian-Slovak border, Uzhhorod, western Ukraine, on March 9, 2022. (Photo by Serhii Hudak/Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Serhii Hudak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Serhii Hudak / AFP

A felek egyetértettek abban, hogy cselekvési tervet kell kidolgozni az elsőbbséget élvező kérdések megoldására, különösen

  • a humanitárius szállítmányok behozatalának további egyszerűsítéséről, és a beléptetésének, valamint a hadseregnek szánt gépjárművek vámkezelésének felgyorsítására;
  • a külföldi partnerek által felajánlott sebesült katonák ellátására szolgáló gyógyszerszállítmányok és orvosi felszerelések gyors nyilvántartásba vételéről;
  • a gabonaszállító teherautók és üzemanyagot szállító tartálykocsik számára elsőbbségi sáv kialakításáról;
  • új közúti átkelőhelyek megnyitásáról, elsősorban az ukrán–szlovák határszakaszon Palágykomoróc és Dobóruszka, valamint Tiszasalaon és Tiszacsernyő között. Az Ungvár–Felsőnémedi határátkelő rekonstrukciójának befejezéséről.

A megnövekedett forgalom miatt az ellenőrző pontokon a vámhatóság fokozott munkarendben dolgozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.