BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kijev: Szíriából irányítanak át orosz ejtőernyősöket Ukrajnába

Az ukrán katonai vezetés azt állítja, hogy Oroszország áthelyezi a 217. ejtőernyős ezredet Ukrajnába. Állításuk szerint ez egy kétségbeesett manőver, hogy megállítsák az ukrán előrenyomulást. Eközben az ukrán törvényhozás elfogadta azt a javaslatot, ami alapján leszerelhetnek azok a katonák, akiknek legalább három 18 évnél fiatalabb gyerekük van.

Az ukrán katonai vezérkar kedd esti helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország kivonja Szíriából a 217. ejtőernyős ezred egységeit, és Ukrajnába irányítja át. Az ukrán értesülés szerint az orosz katonai-politikai vezetés az ukrajnai hadműveletekhez szükséges mozgósítás sikertelensége miatt döntött így.

A Russian Mil Mi-17 military helicopter flies by military vehicles driving in a joint Russian-Turkish patrol convoy in the eastern countryside of the town of Darbasiyah near the border with Turkey in Syria's northeastern Hasakah province on December 7, 2020.
Fotó: Delil Souleiman / AFP

A kijevi katonai vezetés arról is beszámolt, hogy értesülései szerint a déli Herszon megyéből orosz katonák holttesteit vitték át két teherautón Donyeck megyébe, miközben a kelet-ukrajnai régióban lévő Horlivka város egészségügyi intézményei megteltek súlyosan sebesült orosz katonákkal.

Az ukránok elfoglalták Bilohorivkát: nyitva az út Liszicsanszk felé

A szeparatista régiókban mielőbb népszavazást tartanának a vezetők az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az ukrán elnök szerint ugyanakkor az orosz csapatok pánikszerűen menekülnek.

A vezérkar jelentése szerint

az orosz erők kedden hét rakéta- és húsz légicsapást mértek, valamint több mint 15 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkből ukrán katonai és civil célpontokra. 

Megpróbálták megsemmisíteni Harkiv megyében a pecsenyihi víztározó gátját, de nem jártak sikerrel. Az orosz támadások következtében károk keletkeztek több mint húsz településen, köztük a Donyeck megyei Szlovjanszkban, Sziverszkben, Szoledarban, Bahmutban, Vuhledarban, a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolban és a Mikolajiv megyei Ocsakivban.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz erők tüzet nyitottak Hrisivka falura a régióban. A támadás következtében két ember meghalt, kilencen megsebesültek, köztük négy gyerek.

A Kreml állítja, bizonyítani tudják, hogy az oroszok nem követtek el háborús bűncselekményeket

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: színtiszta hazugság, hogy az orosz katonák háborús bűncselekményeket követtek volna el az általa csak különleges katonai hadműveletnek nevezett ukrajnai akció közben. Az ukránok azt állítják, hogy tömegsírt tártak fel visszafoglalt Izjum településen. A szóvivő szerint Moszkvának bizonyítékai vannak arra, hogy nem történt háborús bűncselekmény.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy lelőttek egy orosz Szu–25-ös csatarepülőgépet Herszon megyében és egy iráni Sahed–136-os kamikáze drónt a mikolajivi régió fölött.

Russian troops are pictured in a joint convoy with Turkish troops (unseen) patrolling in oil fields near the town of al-Qahtaniyah, in Syria's northeastern Hasakeh province close to the Turkish border, on February 4, 2021.
Fotó: Delil Souleiman / AFP

Kedden az ukrán parlament első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös államhatár mentén húzódó határsávot két kilométerre növeli. 

A törvényhozás jóváhagyta azt az előterjesztést is, amely lehetővé teszi, hogy visszavonuljanak a katonai szolgálatból azok, akiknek legalább három 18 évesnél fiatalabb gyermekük van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.