BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis ukrán rakéta lehetett a Lengyelországba becsapódó lövedék

Legalábbis Joe Biden amerikai elnök szerint vannak erre utaló jelek.

Vannak arra utaló jelek, hogy az a rakéta, amely Kelet-Lengyelországban kedden becsapódott és két embert megölt, egy ukrán légvédelmi rakéta volt – közölte Joe Biden amerikai elnök a G20-csúcstalálkozón szerdán. Biden egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról beszélt, amely az ukrán–lengyel határtól hat kilométerre fekvő, lengyelországi Przewodówban, egy gabonatárolóba csapódott be, és megölt két embert a lengyel külügyminisztérium keddi közlése szerint – jelentette a dpa.

Russian-made missile falls in Poland
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Varsó korábban azt állította, hogy a rakéta orosz gyártmányú volt, de hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte ki.

Ukrajna és Oroszország egyaránt használ szovjet gyártmányú rakétákat.

Biden már korábban is utalt arra, hogy a rakétát nem orosz területről lőtték ki. 

Közben megszólalt Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese is, aki szerint a lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között.

Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között, annak minden következményével 

– írta Telegram-csatornáján az orosz diplomata. 

Az összetűzés elkerülésének fontosságára hívta fel a figyelmet António Guterres ENSZ-főtitkár is, akit mély aggodalommal töltik el a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló beszámolók, és reméli, hogy alapos vizsgálatot folytatnak le az ügyben – hangsúlyozta kedden közleményben a világszervezet helyettes szóvivője, Farhan Haq. Hozzátette: a főtitkár szerint kulcsfontosságú, hogy elkerüljék az ukrajnai háború keltette feszültség további éleződését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.