BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Cropped Hand Of Handcuffs,
Man on the chair in Handcuffs. Rear view and Closeup ,Men criminal in handcuffs arrested for crimes. With hands in back,boy  prison shackle in the jail violence concept.

Börtönbe dugná a tech cégek vezéreit az Egyesült Királyság

Súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik lazán veszik az online tartalmak moderálását.

Egy új brit törvényjavaslat szerint a közösségi médiaplatformok vezérigazgatói több év börtönbüntetésre számíthatnak, ha nem védik meg a gyerekeket az online ártalmaktól – írta a Reuters.

Cropped Hand Of Handcuffs,
Man on the chair in Handcuffs. Rear view and Closeup ,Men criminal in handcuffs arrested for crimes. With hands in back,boy  prison shackle in the jail violence concept.
Fotó: Choochart Choochaikupt / EyeEm / Getty Images

Rishi Sunak brit miniszterelnök kormánya egy online biztonsággal kapcsolatos törvényjavaslatot próbált elfogadtatni, azonban kedden az alsóházi szavazás elvesztésével nézett szembe, miután 50 konzervatív képviselő és a fő ellenzéki pártok is közölték, hogy szigorúbb szabályozást akarnak látni.

A lázadók egy saját módosítást is benyújtottak, amely akár két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azoknak a tech cégeknek a vezetőit, amelyek nem védik meg a gyermekeket az olyan káros tartalmaktól, mint az erőszak és az önkárosítás.

Végül Michelle Donelan kulturális és digitális miniszter a parlamentnek adott írásbeli nyilatkozatában bejelentette, hogy a kormány beleegyezett a jogszabály módosításába. Ez a harmadik alkalom október óta, hogy a 67 fős többséggel rendelkező Sunak meghátrált a hasonló parlamenti fellépések előtt. Legutóbb a szárazföldi szélerőművekkel kapcsolatos törvény ügyében engedett.

Rishi Sunak Departs Downing Street for PMQs in London
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 09: British Prime Minister Rishi Sunak departs 10 Downing Street for the House of Commons to face the Leader of the Opposition Sir Keir Starmer during the weekly Prime Minister's Questions (PMQs) in London, United Kingdom on November 09, 2022. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Rishi Sunak és kormánya nem először hunyászkodik meg a parlamenti lázadók előtt.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Európai Unióhoz és más országokhoz hasonlóan a Nagy-Britannia is küzd a közösségi média felhasználóinak – különösen a gyerekeknek – a védelméért a káros tartalmakkal szemben anélkül, hogy a szólásszabadság sérülne. A törvényjavaslat, amelyet az Egyesült Államok technológiai vezetői nagy figyelemmel kísértek, a világ egyik legszigorúbb online rendszerének ígérkezik. A kormány által benyújtott indítványtól abban is különbözik, hogy a „legális, de káros” tartalmakat is korlátozná.

Az ellenzéki pártok, szakadár képviselők és a Sunak-kormány között napokig tartó tárgyalások után a felek végül megegyeztek, a miniszterek pedig ígéretet tettek arra, hogy a javaslatot a követelmények alapján fogják átalakítani.

Bár szabályozás célja alapvetően pozitív, a „gyermekek védelme” és a „káros tartalmak” tág fogalmak, a kormányzati cenzúra számára pedig egy könnyű indokot adhatnának – ha a törvényt be lehetne tartani. Azonban tech óriások és közösségi média vezetői közül szinte senki sem lakik az Egyesült Királyságban, a platformok bezárása pedig heves ellenállást váltana ki a brit felhasználókból. A javaslatot emellett a kritikusok látszatintézkedésnek nevezik, a kormánynak pedig az online cenzúra helyett inkább az energia- és megélhetési válsággal kellene foglalkoznia.

Arról nem is beszélve, hogy a módosítás legnagyobb szószólója, a konzervatív Damian Green miniszterként 2017-ben egy pornóbotrányba bukott bele.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.