BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymilliárd fontot bukhatnak a britek az elcsalt járványvédelmi támogatások miatt

Bár a hivatalos szervek az átverések nagy részét felderítették, minimális az esélye annak, hogy az adófizetők viszontlátják az eltüntetett pénzeket.

Mintegy 985 millió fontnyi szabálytalan kifizetés történt a koronavírus-járvány idején a cégeknek juttatott állami támogatásoknál – idézi a Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) 2021–2022. éves jelentésében szereplő számot a Bloomberg.

Rishi Sunak Departs Downing Street for PMQs in London
LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 09: British Prime Minister Rishi Sunak departs 10 Downing Street for the House of Commons to face the Leader of the Opposition Sir Keir Starmer during the weekly Prime Minister's Questions (PMQs) in London, United Kingdom on November 09, 2022. Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency (Photo by Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Rishi Sunak kormányára vár a felelőtlenül kiosztott Covid-támogatások visszaszerzése.
 Fotó: Anadolu Agency via AFP

A járvány eldurvulásakor, 2020 tavaszán a brit kormány bevezette a Bounce Back Loan (visszapattanó kölcsön) hitelprogramot, amellyel a bezárás előtt vagy a csőd szélén álló vállalkozásoknak nyújtott támogatást. Ezen keresztül egy év alatt összesen 11,7 milliárd fontot osztottak szét, azonban ennek egy része, 8,4 százaléka nem azokhoz került, akiknek valóban szükségük volt rá.

A programkiírás feltételei lehetővé tették a cégek számára, hogy saját maguk igazolják jogosultságukat, a túlterhelt hivatal pedig nem tudta mindegyik igénylőnek ellenőrizni az anyagi hátterét. Ez szabad utat adott a csalók számára, akik így

985 millió fonthoz jutottak, azonban a pénz visszaszerzése sokkal nehezebb lesz, mint maga az átverés.

A BEIS közölte, hogy már intézkedett a csalásokból származó veszteségek behajtásáról, és büntetőeljárást kezdeményezett az átverések elkövetőivel szemben, ám az állam által sietősen összerakott támogatási program levezénylésével ellentétben most rendkívül lassan haladnak az üggyel.

„Minél tovább tart elkezdeni a behajtási folyamatot, annál kisebb az esély a sikeres végrehajtásra, és annál nagyobbra nő az államháztartás vesztesége” – mondta Gareth Davies államtitkár, elismerve, hogy jókora csúszásban vannak. Ezt a BEIS is megerősítette, jelentésében azt írja, hogy

a hibásan teljesített kifizetések többségét a minisztérium valószínűleg nem fogja viszontlátni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.