BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Stoltenberg sem bízik a közös svéd–finn NATO-csatlakozásban

A törökök főként a svéd csatlakozás kapcsán tűnnek hajthatatlannak, így a finnek lehet, hogy korábban lesznek NATO-tagok.

Először ismerte el annak a lehetőségét Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy Finnország és Svédország külön fog csatlakozni a szövetséghez. A két északi országban azután lángolt fel a csatlakozási vágy lángja, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, ám ezt Törökország igyekszik számára kedvező feltételekhez kötni, miközben Magyarország sem ratifikálta belépési kérelmüket.

Meeting Of NATO Ministers Of Defence In Brussels
Fotó: Omar Havana / Getty Images

Stoltenberg kedden arról beszélt, hogy nem az a kérdés, hogy a két ország egyszerre csatlakozik-e a szövetséghez, hanem hogy ez minél előbb megtörténjen. Ugyanakkor bizodalmát fejezte ki arra nézve, hogy mind a két ország tagja lesz a szervezetnek – írja a Financial Times.

Törökország főként Svédország csatlakozását találja problémásnak, miután Stockholm számos törökországi kurd számára nyújt menedéket, köztük olyanoknak is, akik a törökök által terroristának minősített Kurd Munkáspárthoz (PKK) köthetők, de azzal is gondja van, hogy 

a svédek nem adnak ki Ankarának négy olyan személyt sem, akik az Egyesült Államokban élő, Fethullah Gülen muszlim hitszónokkal hozhatók kapcsolatba.

Gülent a törökök Recep Tayyip Erdogan török elnök elleni puccs szervezésével vádolják.

Noha tavaly június végén a kérdés megoldódni látszott, azóta ismét elmérgesedett a svédek és a törökök viszonya. A svédországi kurdok egy tüntetése, amelyen egy Erdogant ábrázoló bábut lógattak fel a lábánál fogva, olaj volt a tűzre, ahogy az is, hogy bevándorlásellenes tüntetők az iszlám szent könyvét, a Koránt égették a stockholmi török nagykövetség közelében. Noha a Korán-égetők későbbi tüntetését Svédország nem engedélyezte, Ankara és Stockholm viszonya továbbra sem felhőtlen.

Az Oroszországgal jóval hosszabb közös határral rendelkező Finnország csatlakozásával szemben kisebb a török ellenállás. Korábban a finn, a svéd és a NATO-álláspont is a két ország közös csatlakozásáról szólt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.