BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökországban több mint húsz embert tartóztattak le földrengésről szóló posztok miatt

A török kormány korábban blokkolta a legtöbb hozzáférést a Twitterhez, a TikTokhoz, és korlátozta az internetet az országban.

A török ​​rendőrség vasárnap közölte, hogy 24 embert tartóztattak le „rovokatív közösségimédia-posztok miatt a február 6-i földrengés után, amelyben több mint 41 ezer ember halt meg.

A jogi eljárás 441 személy ellen indult meg, 129 főt őrizetbe vettek, közülük 24-et letartóztattak

 – áll a rendőr-főkapitányság kiberbűnözés elleni osztályának közleményében. 

Aftermath of the devastating earthquakes hit the southern Turkiye
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Balkan Insight cikke szerint 24-en provokatív bejegyzéseket tettek közzé a közösségi médiában a földrengésekről, ezzel félelmet és pánikot kelthettek az állampolgárokban – közölte a rendőrség. A február 6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek. A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

A katasztrófa első napjai óta a rendőrség figyelemmel kíséri a közösségi média felhasználóit, újságírókat, szakértőket ​​vettek célba, akik esetleg kritikusan kommentálták a kormány lassú reagálását.

Újságírói szakszervezetek több olyan incidensről is beszámoltak, amikor a rendőrség megakadályozta, hogy újságírók tudósítsanak a földrengés övezetében.

„Követjük és rögzítjük az újságírókat célzó növekvő fenyegetéseket, erőszakot és a cenzúrát, amit a földrengésekről szólóbeszámolók miatt kellett elszenvedniük” – közölte az MLSA, a Media and Law Studies Association, a médiaszabadság megsértését figyelő vezető civil szervezet.

A török kormány szerint a kutató-mentő missziók a földrengések által sújtott tizenegy tartományban befejezték a műveleteket. Szakértők és tisztviselők attól tartanak, hogy a halottak száma növekedni fog, ahogy a romok eltávolítása folytatódik. A valós halottak száma „legalább három-négyszer, talán ötször nagyobb, mint a bejelentett adatok” – mondta vasárnap Osman Bilgin, Sirnak tartományi kormányzója, aki a gaziantepi Nurdagi körzet földrengés-elhárítását irányítja.

A kormány korábban blokkolta a legtöbb hozzáférést a Twitterhez, a TikTokhoz, és korlátozta az internetet az országban, mivel a közvélemény feldühödött Recep Tayyip Erdogan elnök kormányának a válságra adott válasza miatt.

A közösségi médiához és az internethez való hozzáférés egy nappal később azonban teljesen helyreállt, miután keményen bírálták a korlátozást. A kritikusok azzal vádolták a kormányt, hogy megszakította az áldozatok, a túlélők és a segélyszervezetek hozzátartozói számára a kommunikáció egyik kulcsfontosságú forrását. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.