Közélet

Az orosz-ukrán háború 423. napja – összefoglaló

Újabb Leopardok érkeznek Ukrajnába, amerikai olajcégeket is várnak, Prigozsin a célkeresztben és vádak Navalnij ellen.

Spanyolország hat Leopard-2 harckocsit küld Ukrajnának

Napokon belül megérkezhet hat Leopard-2 harckocsi Ukrajnába abból a tízből, amit Spanyolország ígért – jelentette be a spanyol külügyminiszter.

Ukrán katonák tanulják Spanyolországban a Leopard-2 használatát
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP

 

Ameddig csak szükség van rá, támogatni fogjuk Ukrajnát

– közölte José Manuel Albares a német Funke médiacsoport által készített, szombaton megjelent interjúban, melyben hangsúlyozta, hogy a támogatás részét képezi a fegyverszállítások mellett a humanitárius segítség és a menekültek befogadása is.

Amerikai olajcégeket csábítana az országba Ukrajna

Ukrajna a háború ellenére szeretné kiaknázni a lehetőségeit az olaj- és földgáztermelés területén, ezért az állami Naftogaz vezérigazgatója, Olekszij Csernyisov a napokban Washingtonban olyan cégek vezetőivel tárgyalt, mint a Halliburton, az Exxon vagy a Chevron. Noha az ukrán energetikai infrastruktúrát számos orosz támadás érte, ha sikerül a háború miatt visszaeső kereslet mellett fokozni a földgáztermelést, abból Európának is juthat, segítve ezzel a következő fűtési szezonra való felkészülést.

A főként olaj- és gázmezők kitermeléséhez szükséges Halliburtonnel akár idén megkezdődhet az együttműködés, lévén a vállalatnak van tapasztalata abban is, hogy háborús környezetben működjön. Az Exxon és a Chevron inkább hosszabb távon léphet az ukrán piacra.

Letartóztatná Prigozsint a háborúpárti blogger

A Wagner-csoport vezetőjét Igor Girkin azért kritizálta, mert a háború befejezésére szólított fel, mondván inkább az elfoglalt területeket kellene megerősíteni. Korábban Prigozsin a háború indokául szolgáló orosz érveket – például, hogy Oroszország nem Ukrajnával, hanem a NATO-val áll háborúban vagy épp hogy az ukránok nácik lennének – is kétségbe vonta.

Azonban Girkin régóta igyekszik aláásni a Wagner-alapító tekintélyét és a két fél gyakran kritizálja egymást. Girkin szerint Prigozsin csak a saját hasznát leső pszichopata, aki inkább árt mint használ az orosz erőfeszítéseknek. Prigozsin szerint Girkin kislány.

Újabb vádat varrnának Navalnij nyakába

Napokkal egy másik orosz ellenzékivel, Vlagyimir Kara-Murzával szemben hozott 25 éves börtönbüntetésről szóló ítélet után ismét bíróság elé citálnák Alekszej Navalnijt, noha az ellenzéki politikus már most is a 2032-ig tartó börtönbüntetését tölti.

Az orosz hatóságok szerint azonban a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) részt vett a Vladlen Tatarszkij háborúpárti bloggerrel végző merényletben. Amennyiben elítélik, Navalnij akár 35 évig is a rácsok mögött maradhat.

 

Jevgenyij Prigozsin Leopard 2 Alekszej Navalnij Naftogaz
Kapcsolódó cikkek