BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szudáni konfliktus: a hadsereg is rábólintott a tűzszünetre

Előzőleg pénteken a hadsereggel közel egy hete harcban álló félkatonai Gyors Reagálású Támogató Erők (RSF) járult hozzá a háromnapos tűzszünethez.

A szudáni hadsereg is beleegyezett a pénteken kezdődő háromnapos tűzszünetbe, hogy a szudáni nép megtarthassa a ramadán mozlim böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnepet. „A fegyveres erők remélik, hogy a lázadók tartják magukat a fegyverszünet minden követelményéhez, és leállítják az azt zavaró katonai mozgásokat” – áll a hadsereg közleményében.

SUDAN-CONFLICT
Sudanese army soldiers, loyal to army chief Abdel Fattah al-Burhan, man a position in the Red Sea city of Port Sudan, on April 20, 2023. - More than 300 people have been killed since the fighting erupted April 15 between forces loyal to al-Burhan and his deputy, Mohamed Hamdan Daglo, who commands the paramilitary Rapid Support Forces (RSF). (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Előzőleg pénteken a hadsereggel közel egy hete harcban álló félkatonai Gyors Reagálású Támogató Erők (RSF) járult hozzá a háromnapos tűzszünethez. A tűzszüneti felhívások ellenére a pénteken folytatódtak a heves harcok a két rivális haderő között Kartúmban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Margaret Harris genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy 413 ember halt meg és 3551-en sebesültek meg a harcokban. James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek a szóvivője elmondta, hogy a harcokban legkevesebb kilenc gyermek halt meg, és feltehetően több mint ötven gyermek sebesült meg.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága követelte, hogy „azonnal és akadálytalanul eljuthassanak a segélymunkások a rászorulókhoz, tekintettel a nemzetközi humanitárius jog betartásának a kötelezettségére”.

 A nyugat-szudáni Dárfúr tartományban – ahol az RSF fegyvereseinek többségét alkotó dzsandzsavíd milicisták kegyetlen túlkapásokat követtek el a 2003-ban kitört háborúban, katasztrofális a helyzet – mondta el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet egyik orvosa, aki szerint annyi a páciens, hogy ágyhiány miatt egy részüket a kórházak folyosójának a padlóján látják el.

A milicistáknak a lakónegyedekben felállított állásait bombázó légierő a 74 kartúmi kórház 70 százalékát találta el, és az érintett részlegek működésképtelenek – közölte az orvos szakszervezet. A Nemzetközi Kríziscsoport (ICG) agytröszt szerint sem a 2021. októberi katonai puccs után felállított katonai tanács vezetője, Abdel-Fattáh Burháni, a hadsereg vezérkari főnöke, sem riválisa és egykori helyettese, az RSF vezetője, Mohamed Hamdán Daglo, más néven Hemedti „nem akar engedni, s a helyzet még rosszabbodhat”.

A két tábornok még egymás szövetségese volt Omar el-Bésir diktátor 2019-ben történt megdöntésekor, Burháni most azzal vádolja Daglót, hogy a hatalom megszerzésére törekszik. Az Európai Unió megsokszorozza az erőfeszítéseket a tűzszünet elérése és mintegy 1500 állampolgára kimenekítése érdekében – közölte pénteken Brüsszelben egy uniós vezető. Hozzátette, hogy a bezárt repülőtér miatt nem lehetséges a légi evakuálás, a szárazföldihez pedig háromnapi tűzszünetre van szükség. Egyelőre nincsenek meg a biztonsági feltételek egy ilyen művelethez, de az adott időpontban készek lesznek rá – mondta az AFP francia hírügynökségnek. A műveletet Franciaország és Görögország egyezteti.

A szudáni helyzetet megvitatják az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásán is. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője megbeszéléseket folytat a térségbeli országok vezetőivel, tárgyalt az Arab Liga főtitkárával és az egyiptomi külügyminiszterrel is.

Az Európai Uniónak küldöttsége tartózkodik Kartúmban, és hét tagállamnak (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Görögország és Csehország) van képviselete a szudáni fővárosban. 

Svájc pénteken bejelentette, hogy fontolgatja a svájci állampolgárok, így szudáni nagykövetsége egyes dolgozóinak a kimenekítését. Szudánban mintegy száz svájci állampolgárnak van ideiglenes lakhelye, a többiek Vörös-tengerhez látogató turisták. Spanyolország katonai szállítógépet küldött pénteken Zaragozából Dzsibutiba mintegy nyolcvan Szudánban rekedt spanyol, uniós és dél-amerikai állampolgár kimenekítésére. 

Dél-Korea és Japán szintén pénteken jelentette be, hogy katonai gépet küldenek Dzsibutiba az állampolgáraik evakuálására. A szöuli külügyminisztérium szerint huszonnyolc dél-koreai állampolgár, közöttük nagykövetségi dolgozók, a japán önvédelmi erők (hadsereg) szerint pedig mintegy hatvan japán tartózkodik az afrikai országban. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.