BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előre kitervelte tettét a belgrádi tini lövöldöző, listát készített azokról, akiket meg akart ölni, mégis megússza a büntetést

A fiú apját is őrizetbe vették a hatóságok, korábban ő tanította meg lőni a tinédzsert.

Mégsem hirtelen felindulásból cselekedett, már hetekkel előre eltervezte, hogyan és kiket akar megölni iskolájában az a belgrádi tinédzser, aki szerda reggel végül kilenc emberrel végzett. A lövöldözésben nyolc diák és az iskola portása halt meg. Több fiatal és tanár is súlyos, életveszélyes sérülésekkel fekszik kórházban. Szerbiában háromnapos gyászt rendeltek el. 

Belgrád, 2023. május 3.A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Nyolc tanuló és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.MTI/AP Belgrád, 2023. május 3.
A gyanúsítottat kísérik rendőrök a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolánál, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Nyolc tanuló és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
MTI/AP
Az elkövetőt a rendőrök elvitték az iskolából. Fotó: MTI

Mint azt a Világgazdaság is megírta: a lövöldöző fiú, akit K. K. monogrammal említenek, az apja fegyverét lopta el, és azzal kezdett mészárlásba. A fiú a hírek szerint 2009-es születésű, tehát 14 éves, és az intézmény diákja. A rendőröknek az iskola udvarán sikerült elfogniuk.

Veselin Milic belgrádi rendőrfőnök később elmondta: a fiú maga hívta fel a rendőrséget, és be is mutatkozott nekik. Indítékai még nem ismertek, de nagyjából egy hónapig tervezte a nyomozók szerint a merényletet, és a kihallgatásakor semmiféle megbánást nem tanúsított. A fiú otthonában megtaláltak egy listát, amelyen tervezett áldozatai nevét tüntette fel – írja a vajdasági Magyar Szó

A Sky News értesülései szerint 

az agyonlőtt diákok közül hét lány, egy pedig fiú volt, mindannyian 11 és 14 évesek. 

A fiú édesapját is letartóztatták, állítólag vele járt a lőtérre gyakorolni a tinédzser. Szerbiai hírek szerint a férfi egy jól ismert orvos Belgrádban, rendelkezett fegyverviselési engedéllyel, és bár állítása szerint a pisztolyokat elzárva tartotta, fia valószínűleg ismerte a széf kódját. 

Frissítés:

A belgrádi főügyészség szerdán közölte: nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert még nem töltötte be a 14. életévét. A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.