BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa legjobban felszerelt hadosztályát hozná létre Németország

Az ukránok támogatása azonban egyelőre fontosabb.

Az európai NATO-tagok legjobban felszerelt hadosztályát hozná létre 2025-re Németország – közölte egy hétfőn megjelent interjúban a német hadsereg parancsnoka, Alfons Mais altábornagy. A kitűzött cél arra is rávilágít, hogy Németország nem rendelkezik harcra kész hadosztállyal, márpedig Berlin hármat is szeretne létrehozni a több mint 20 ezer fős alakulatokból. A 2025-re felálló első hadosztályt a második 2027-ben követheti.

03 July 2023, Poland, Zamosc: Seven soldiers from the German Air and Missile Defense Task Force (PATRIOT) contingent stand side by side. German Defense Minister Pistorius visited the deployment site in the afternoon. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sören Stache / AFP

Mais elmondta, hogy az első két gépesített dandárt Németország adhatja, amelyet egy könnyebb harmadik követ később, és erősítésként egy holland dandár is része lesz az alakulatnak. Egy dandár nagyjából 5 ezer főt számlál. A hadosztályok felállítása az Ukrajna elleni orosz támadás után lett sürgető, mivel ezek az egységek a nagy háborúk alapelemei. A nyugati országok Irakban vagy Afganisztánban ennél kisebb alakulatokkal vettek részt a harcokban, sőt Németország az iraki háborúban egyáltalán nem vett részt.

Mindez a hadosztályi szintű egységek elhanyagolásához vezetett. 

Azt azonban a Reutersnek nyilatkozó Mais is elismerte, hogy nem lesz egyszerű a hadosztály felállítása, miközben a felszerelésekre és lőszerekre Ukrajnának is szüksége van. Az altábornagy szerint az utóbbi most fontosabb, mint egy hadosztály felállítása. Márpedig lőszert nem lehet csak úgy a barkácsboltból venni, és eltart egy darabig a kapacitások felpörgetése – tette hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.