BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szakad a szövetség? Berlin, Madrid és London is élesen bírálja a tiltott lőszerek átadását Ukrajnának

Az Egyesült Államok pénteken jelentette be, hogy kazettás lőszereket adnak Ukrajnának, mert kifogyóban vannak a hagyományos lövedékekből.

Németország után újabb két NATO-tagállam jelezte, hogy nem értenek egyet az Egyesült Államokkal és nem támogatják Washingtont, amely tiltott kazettás lőszereket készül átadni Ukrajnának az Oroszországgal vívott harcban. A döntést korábban Joe Biden amerikai elnök nehéznek nevezte, de így is rábólintottak a Fehér Házban. Ezzel viszont komoly szakadásokat okozhatnak a szövetségesek körében. 

Fotó: AFP

Berlin után ugyanis London és Madrid is közölte: nem támogatják semmilyen módon az ameriaiakat ebben. 

Ilyen fegyvereket semmilyen körülmények között nem lenne szabad átadni. Mindenben támogatjuk Ukrajnát, hogy megvédje magát, de a kazettás lőszerekre nemet mondunk

– közölte Margarita Robles, spanyol védelmi miniszter az RTVE spanyol tévécsatornával. A fő probléma a kazettás bombákkal a spanyolok szerint az, hogy túl nagy területet képesek letarolni, hiszen több kisebb lövedékből állnak össze, vagyis olyanokat is eltalálhatnak, akiket nem is akarnának. 

Nem csoda, hogy a kazettás lőszereket 118 országban tiltották már be, igaz, sem Ukrajna, sem Oroszország, vagy az Egyesült Államok nem tartozik közéjük. 

Közben a Sky News híroldal szerint Rishi Sunak brit kormányfő is ellenzi a kazettás lőszerek ukrajnai bevetését. Sunak várhatóan hétfőn találkozik majd Joe Bidennel, ahol könnyen lehet, hogy immár ez a döntés is kiemelt téma lesz. 

Sunak szintén úgy véli, hogy Ukrajnát más eszközökkel kell támogatni, például páncélosokkal és nagy hatótávolságú védelmi eszközökkel, de a kazettás bombák bevetése nagyon rossz döntés lenne. 

Az Egyesült Államok egyébként a lőszerek átadásával kapcsolatban arra utasította Kijevet, hogy városok ellen semmiképp se vessék be azokat. 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.