BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A transzszexuálisokról is szólt a szexuális felvilágosító tananyag, eltávolították a lett Oktatási Központ elnökét

Fegyelmi eljárás folyik a lett Nemzeti Oktatási Központ elnöke ellen, mivel a szexuális felvilágosító tananyagba említést tettek a nemi identitásról és transzszexuálisokról is. A Szexuális nevelés – kérdések és válaszok című, korábban online formában elérhető, szabadon felhasználható oktatási anyagot az általános iskola negyedik osztálytól taníthatták fakultatív jelleggel. Liene Voronenkót azt követően függesztették fel, hogy egyre több szülő jelezte a nemtetszését.

Ideiglenesen felfüggesztették hivatalából Liene Voronenkót, a lett Nemzeti Oktatási Központ elnökét hétfőn, és fegyelmi eljárást indítottak ellene, mert a felügyelete alatt olyan tananyagot dolgoztak ki a szexuális felvilágosításról, amelyben a nemi identitásról és transzszexuálisokról is említést tesznek.

A lett Nemzeti Oktatási Központ felfüggesztett elnöke, Liene Voronenkó.

A múlt héten indítványozták Voronenko menesztését is, miután egyre több kritika érkezett a szülők részéről.

A Szexuális nevelés – kérdések és válaszok című, korábban online formában elérhető, szabadon felhasználható oktatási anyagot az általános iskola negyedik osztálytól taníthatták fakultatív jelleggel.

 

Kitiltották az orosz rendszámú járműveket a Baltikumból

Észtország, Lettország és Litvánia az Európai Unió irányelvei alapján nem engedi beutazni az orosz autókat.

A vitát Nils Sakss Konstantinovs pszichológus, egy serdülőkkel foglalkozó terápiás központ vezetője indította el, aki az egyik újságnak írt cikkében arra a megállapításra jutott, hogy a különböző szexuális identitások feltárása a biológiai nem megkérdőjelezését eredményezheti a serdülő fiataloknál.

Anda Caksa oktatási miniszter a helyi média közlése szerint normasértőnek nevezte a szóban forgó tananyagokat, 

és azok visszavonását rendelte el elsősorban a szülői szervezetekkel folytatott konzultáció hiányára hivatkozva. Leszögezte, ő maga sem szeretné, ha a gyermekeit ilyen tartalmak szerint nevelnék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.