BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolország elítéli Magyarországot és társait az ukrán gabonaimport betiltása miatt

Jogsértésnek nevezte a magyar, lengyel és szlovák döntést a spanyol mezgazdasági miniszter. Luis Planas Puchades szerint a három állam nem teheti meg, hogy egyoldalúan kizárja az ukrán gabonát a piacaikról. A miniszter az Európai Bizottságtól kéri, hogy intézkedjen az ügyben.

Illegális a közép-kelet-európai országok importtilalma az ukrán mezőgazdasági terményekre – fejtette ki véleményét a spanyol mezőgazdasági miniszter, Luis Planas Puchades.

Container ship which set sail from Ukraine’s Odesa port reaches Istanbul Strait
Fotó: MURAT SENGUL

A miniszter szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia az uniós irányelvekkel szembemenve, egyoldalúan döntöttek az ukrán termények kizárása mellett. Puchades hozzátette, hogy 

az Európai Bizottságnak ki kell mondania, hogy a három nemzet jogsértést követett el 

írta meg a Kyiv Independent.

Még májusban öt uniós állam (Magyarország, Lengyelország , Szlovákia, Románia és Bulgária) nyomására az Európai Bizottság engedélyt adott rá, hogy az Ukrajnával szomszédos tagországok kizárhassák az ukrán mezőgazdasági termékeket a piacaikról. A háború miatt az Európai Unió vámmentességet adott az ukrán terményeknek, hogy ezzel is támogassák Kijevet, azonban az olcsó import árú nehéz helyzetbe hozta a mezőgazdaságra épülő kelet-európai gazdaságokat. A bizottság importtilalmat engedélyező döntése szeptember 15-én lejárt és a testület nem hosszabbította azt meg. Emiatt Magyarország Lengyelország és Szlovákia közölték, hogy egyoldalúan továbbra is fenntartják a gabonaimport tilalmát.

Az Európai Bizottság szerint az ukrán áruk már nem szorítják le olyan mértékben az említett országokban az árakat, hogy az ártson a gazdaságuknak.

A három ellenálló tagállam leszögezte, hogy a területükön továbbra is engedélyezik az ukrán gabona átszállítását, hogy az eljuthasson más piacokra.

Bulgária végül az importtilalom feloldása mellett döntött, de ezzel a kormány kiváltotta a helyi gazdák haragját, akik út torlaszokat állítottak fel és tüntetésbe kezdtek.

A spanyol mezőgazdasági miniszterhez csatlakozott a francia agrártárca vezetője is, aki szintén bírálta a három tag renegát döntését. Marc Fesneau szerint az Európai Uniónak egységesnek kell lennie, illetve az ukránokkal szembeni szolidaritás is elvárás kell, hogy legyen a közösségen belül.

Ukrajna természetesen nemzetközi perrel fenyegetőzik Magyarország és társai döntése miatt. Az ukrán termények exportja kritikus időszakot él meg, amióta Oroszország leállította a fekete-tengeri gabonaegyezményről szóló megállapodást. Július 17. óta Ukrajna nem tudja a Fekete-tengeren exportálni a gabonáját a fő felvevőpiaca felé, Afrikába. Azóta a terményeket a Dunán és közúton, valamint vasúton keresztül szállítják az Európai Unió felé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.