BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svéd törvényhozók bojkottálják a Nobel-díj-átadó ünnepséget, mert meghívták az oroszokat is

Több svéd politikus is bojkottálja az idei Nobel-díj-átadó ünnepséget, miután a korábban kizárt Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt is meghívták az eseményre.

A Nobel Alapítvány a 2023-as eseményre szóló meghívást minden olyan országra kiterjesztette, amelynek diplomáciai képviselete van Svédországban és Norvégiában, ezzel is elősegítve, hogy a Nobel-díj fontos üzenete mindenkihez eljuttasson. Tavaly Oroszország és Fehéroroszország diplomatái az ukrajnai háború miatt nem vehettek részt a díjátadó ünnepségeken és banketteken, és Irán nagykövetét is kizárták az országban kialakult súlyos és eszkalálódó helyzet miatt – írja a The Guardian.

Fotó: Jonathan Nackstrand

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint globális tendencia, hogy csökken a különböző nézeteket vallók közötti párbeszéd, és ennek ellensúlyozására terjesztik ki a meghívottak listáját. 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök ellenezte Oroszország részvételét a díjátadón. Úgy véli, Oroszországot minden lehetséges módon el kell szigetelni. Kristersson nem nyilatkozott arról, hogy bojkottálja-e az eseményt, mások azonban nyíltabban állást foglaltak. Marta Stenevi, a Zöld Párt képviselője szerint nincs mit együtt ünnepelnie Oroszország nagykövetével. Svédország munkaügyi minisztere, Johan Pehrson az X-en  (korábbi nevén Twitteren) is rendkívül meggondolatlannak nevezte a döntést.

Az idei Nobel-díjasokat október elején jelentik be. A 2022-es Nobel-békedíjat Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz jogvédő, a Memorial orosz csoport és a Központ a Polgári Szabadságjogokért ukrán szervezet kapta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.