BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háborús bűnökkel vádolja az ENSZ Izraelt

Az ENSZ szerint Izrael háborús bűnös, ugyanis a Gázai övezet lakosságát érintik a Hamász elleni megtorló támadások.

Háborús bűnök elkövetésével vádolta Izraelt pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) a Gázai övezet lezárása és ostroma miatt. Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője kijelentette, hogy a kollektív büntetés háborús bűn, és az övezet lakosságát ért izraeli megtorlás azonnali beszüntetését követelik.

Ravina Shamdasani Press ConferenceGENEVA, SWITZERLAND - JULY 11: Ravina Shamdasani, spokeswoman for the office of the United Nations High Commissioner for Human Rights holds a press conference about Israeli strikes on Gaza, in Geneva, Switzerland on July 11 ,2014. (Photo by Fatih Erel/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az OHCHR egyúttal a Hamászt is háborús bűnök és kegyetlenségek elkövetésével, ezen belül civilek túszul ejtésével vádolta az október 7-i gyilkos terrortámadás során, és felszólította a palesztin fegyveres csoportokat az Izrael elleni válogatás nélküli támadások megszüntetésére. A szóvivő hangsúlyozta: 

a Gázai övezetbe „zárt”, kollektív büntetéssel sújtott 2,2 millió ember számára humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölte, hogy tudomásuk szerint ezer azonosítatlan holttest még mindig a romok alatt van az övezet területén. Richard Peeperkorn, a WHO területi képviselője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az azonosítatlan holttestek nem számítanak bele a hivatalos halálozási számba.

A pénteki nap folyamán egy orvosi csapat és tíz, segélyszállítmánnyal megrakott teherautó lépett be a Gázai övezetbe az egyiptomi Rafah határátkelőhelyen keresztül – közölte a Reuters hírügynökség egy palesztin határőr információira hivatkozva. A tiszt elmondása szerint tíz külföldi orvosból álló delegációt, továbbá vizet, élelmiszert és gyógyszereket szállító teherautók jutottak be a Gázai övezetbe, 84-re növelve a határt a háború kezdete óta átlépő segélyszállító teherautók számát.

Eközben Izrael újabb szárazföldi támadást hajtott végre a Gázai övezet középső részén. Az izraeli védelmi erők szárazföldi egységei vadászgépek és drónok kíséretében újabb szárazföldi razziát hajtottak végre a területen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.