BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét kazettás bombákkal támadtak az ukránok

Az ukránok korábban megígérték, hogy az amerikaiaktól kapott kazettás bombákat csak katonai célpontok ellen vetik be.

Az orosz Brjanszk régió kormányzója arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán ukrán erők tűz alá vettek egy falut a régió határában. A támadás kazettás lőszerekkel történt, amelyeket Ukrajna még nyáron kapott az Egyesül Államoktól.

UKRAINE WAR
Cluster munition ukraine, kazettás lőszer,
UKRAINE; ZELENIY HAI, 2022/10/16: Alexander, a 42-year-old farmer, shows fallen cluster munitions in his fields. Since the Ukrainian army liberated the village in mid-March, these Russian rocket attacks were very frequent. Photograph by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas.UKRAINE; ZELENIY HAI, 2022/10/16: Alexander, fermier de 42 ans, montre des roquettes a sous-munitions tombees dans ses champs. Depuis que l armee ukrainienne a liberee le village a la mi-mars, ces tirs de roquettes russes etaient tres frequents. Photographie de Virginie Nguyen Hoang /Hans Lucas. (Photo by Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Alexander Bogomaz kormányzó szerint Klimovóban több ház megsérült, de halálos áldozatról egyelőre nem tudnak – derül ki a Sky News tudósításából

Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott kazettás lőszerek, amelyeket betiltottak több európai országban is, az egyezményt viszont pont Ukrajna és Oroszország nem írta alá. 

Nemcsak Ukrajna, de Oroszország is használta már a kazettás lőszereket.

A kazettás lőszer sajátossága, hogy még a levegőben több száz töltetet lő ki, így a pusztítás nagy területet tud lefedni. Ezért is tiltották be több mint száz országban, valamint, a fel nem robbant tölteteket nehéz azonosítani, így pedig évtizedekig veszélyt jelenthet akár a civilekre is. A kazettás lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt nem írta alá mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem. Joe Biden amerikai elnök korábban elismerte, hogy nem volt könnyű a döntés a kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról, de hagyományos tüzérségi lövedékek hiányában ezt tartotta helyesnek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.