BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
White,Label,With,Toxic,Warning,Symbol,On,A,Box,With

Kemény ellenállásba ütköztek az EU vegyipari reformjai

A tervezett éghajlatvédelmi szabályozás a megújuló energiaforrások és a csipgyártás területén is gondot okozna.

Brüsszelnek ismét el kell halasztania a káros vegyi anyagok korlátozását célzó reformjait, miután az ipar szereplői és a tagállamok vezetői is egyre ellenségesebbek a hivatalosan éghajlatvédelmi, de gazdaságilag káros szabályozással szemben – írta a Financial Times.

White,Label,With,Toxic,Warning,Symbol,On,A,Box,With
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság Reach-rendelete, amely a vegyi és műanyagok értékesítését és felhasználását szabályozná a blokkon belül, ismét akadályokba ütközött, beterjesztését pedig belsős információk szerint a jövő júniusi uniós parlamenti választásokig elhalasztják.

Hatalmas mértékben nőttek az adminisztratív terhek, túl sok a szabályzás, és sokan aggódnak, hogy a Reach megfojtja a versenyképességünket

– mondta kedden a rendeletről szóló meghallgatáson Maros Sefcovic, az uniós Green Deal klímacsomagjának biztosa.

A hányatott sorsú Reach-rendelet problémája sokrétű: a jogszabálycsomag rendkívül bonyolult, a javaslat csaknem ezeroldalas, az uniós tisztviselők pedig lassan hét éve tárgyalnak a benne foglaltakról. 

Ehhez képest a rendelet közel sincs olyan állapotban, hogy az Európai Parlament vagy a tagállamok meg tudják vitatni a tartalmát, viszont már most rengeteg ellenzője van ipari, politikai és jogi körökben. A bizottság által korlátozni kívánt káros vegyi anyagok ugyanis létfontosságúak számos iparág számára – például az EU által támogatott csipgyártást és a zöldenergia-források fejlesztését is ellehetetlenítené.

Mától él a törvény: úgy ráhajt az EU a csipekre, mint még soha

A törvény révén az Európai Unió célja, hogy 2030-ra megduplázza a jelenlegi globális piaci részesedését.

A Reach támogatói abban bíznak, hogy Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke decemberig maga fogja előterjeszteni a jogszabálycsomagot – ezzel betartva a 2023-as határidőre vonatkozó ígéretét.

Ha ugyanis a javaslatot valóban a következő évre és ezzel gyakorlatilag a választások utánra halasztják, akkor lehet, hogy egy új bizottság teljesen el fogja vetni.

Von der Leyen kényes helyzetben van. Saját pártja, az Európai Néppárt azt követeli, hogy csökkentse a vállalkozásokra nehezedő környezetvédelmi szabályok terheit, legalábbis addig, amíg azoknak kereskedelmi feszültségekkel és gazdasági problémákkal kell megküzdeniük.

Több nemzeti kormány – közöttük a francia – viszont azt szeretné, ha a Reach-rendeleten keresztül az unió keményen fellépne a műanyagok és a káros kemikáliák használata ellen, amelyek nagymértékben felelősek a klímaváltozásért és a környezetszennyezésért.

Bár Ursula von der Leyen még nem jelentette be, hogy újra elindul-e a bizottsági elnöki posztért, a sikeres kampányhoz szüksége lesz saját pártja és a nemzeti kormányok támogatására is – a Reach pedig ezt jelentősen megnehezíti.

A bizottság gondosan elemezni fogja a tervezetet, hogy csökkentse a vegyi szennyezésből eredő egészségügyi és környezeti károkat, ugyanakkor megpróbálja elkerülni a magas adminisztratív és anyagi terheket is, amelyek a blokk iparát érintenék

– ígérte Sefcovic, ám kétséges, hogy december előtt az üggyel foglalkozó tisztviselők képesek lesznek-e egy olyan megoldást találni, amelyet mindkét oldal el tud fogadni.

A legjobban érintett ágazat, a vegyipar képviselői egyébként támogatják a Reach-rendeletet, amennyiben az „tudományos bizonyítékokon alapszik”, és nem fogja felborítani a gyártást és az ellátási láncokat a kontinensen.

Belefulladunk a műanyagba, ha így folytatjuk – drákói intézkedésekre lenne szükség

Majdnem a duplájára nőhet az évszázad közepére a műanyagok használata a világ húsz legfejlettebb ipari államában, ha nem születik átfogó és kötelező érvényű globális egyezmény a kereslet visszafogására.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.