BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London is felülvizsgálja a palesztinok segélyezését

Nehéz megállapítani, hány brit vesztette életét a terrortámadásban.

Az Egyesült Királyság felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott segítséget, nyilatkozta Oliver Dowden brit miniszterelnök-helyettes az ITV-nek. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a londoni kormány egyébként is „nagyon szigorú folyamat” eredményeként nyújt támogatást. Arra is emlékeztetett, hogy „nagyon fontos” nem összemosni a Hamász gázai terroristáit, akik végrehajtották az Izrael elleni támadást és a palesztin népet, valamint a Palesztin Hatóságot. „Fontos különválasztani ezt a két dolgot. De természetesen megvizsgáljuk a (nekik nyújtott) segítséget” – fogalmazott.

Cabinet Meeting in Downing Street
LONDON, UNITED KINGDOM - MARCH 28: Secretary of State for Foreign, Commonwealth and Development Affairs James Cleverly arrives in Downing Street to attend the weekly Cabinet meeting in London, United Kingdom on March 28, 2023. ( Wiktor Szymanowicz - Anadolu Agency ) (Photo by ©Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP)
A brit külügyminiszter szerint nehéz megmondani, hogy az Egyesült Királyság hány állampolgára vesztette életét az Izrael elleni terrortámadásban.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Európai Unió, a Palesztin Hatóság legnagyobb támogatója már bejelentette, hogy felfüggeszti a hosszú távú fejlesztési támogatások kifizetését. Ausztria is felfüggeszti az általa szponzorált fejlesztési együttműködés 19 millió eurós teljes összegének kifizetését.

James Cleverly külügyminiszter pedig arra hívta fel újságírók figyelmét, hogy azért „nem lehetséges” pontosan megmondani, hány brit állampolgár esett a Hamász támadásának áldozatául, mert „jelentős számú” kettős állampolgár van, akik közül sokan állandóan Izraelben élnek, és a hadseregben szolgálnak.

Azt biztosan tudni lehet, hogy egy brit, aki az izraeli hadseregben szolgál, életét vesztette a támadásban, tíznek a sorsáról pedig nem tudnak.

Eddig kilenc amerikai állampolgár halálhírét erősítették meg.

A külügyminiszter kijelentette, hogy a Hamászt „terrorista szervezetnek” kell tekinteni, amely „nem az egész palesztin nép nevében cselekszik”. „Izrael nagy hangsúlyt fektet a Hamász által a Gázai övezetből kiinduló konkrét terrorfenyegetés kezelésére. Továbbra is erre összpontosítanak, és mi továbbra is támogatjuk őket ebben a munkájukban” – fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.