BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: a törökök és a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században

A török államfő budapesti útján tizenhat megállapodást ír alá Magyarország és Törökország.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Budapestre látogatott, ahol Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, de a török államfővel nyolc miniszter is érkezett hazánkba. A látogatáson 16 megállapodást írtak alá a felek. Ezek közül talán a legfontosabb, a többi egyezség alapját is adó kiemelt stratégiai együttműködésről szóló megállapodás, amelyet Orbán Viktor és Erdogan írt alá.

A magyar miniszterelnök szerint ez a diplomácia nyelvén a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki. 

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Orbán arról is szólt, hogy a terv az, hogy a magyarok megnyerjék a 21. századot, és ehhez keresünk szövetségeseket.

Budapest, 2023. december 18.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A kormányfő elmondta, hogy Magyarország uniós elnöksége során mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálják az EU és Törökország közötti vámuniót, és a vízumliberalizáció ügyében is támogatja Törökországot. A két ország közötti gazdasági kapcsolatokat mind a két vezető méltatta, Orbán arra tért ki, hogy hazánkban 500 török vállalat működik, míg Törökországban 100 magyar vállalat van jelen, Erdogan pedig a török–magyar kereskedelmi forgalom volumenére hívta fel a figyelmet, amely már a 4 milliárd dollárt közelíti, de a cél az évi 6 milliárd dolláros szint.

Erdogan útján megállapodás született az energetikai együttműködés fokozásáról is, a jövőben Törökország már nemcsak tranzitországként szerepel a magyar földgázellátásról szóló tervekben, hanem vásárolni is szeretnénk tőlük. 

A megállapodások között továbbá vasútfejlesztés és hadiipari együttműködés is szerepel.

Orbán elmondta azt is, hogy a két ország egyetemei között is fejlesztik az együttműködést, 200 magyar állami ösztöndíjat adnak török diákoknak. A két ország a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó és mindkét országban zajló magyar–török kulturális évaddal. Ezt 2025-ben a tudományos és innovációs együttműködés éve követi.

A miniszterelnök kiemelte azt is, hogy Törökország biztonsági szempontból is fontos, hiszen a Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem lehet megfékezni, de Ankara volt az egyetlen, aki képes volt eredményeket elérni az orosz–urán háborúban közvetítőként a gabonaügyben. Ráadásul most vette át Törökország a koszovói KFOR-misszió vezetését is, ahol 465 magyar katona szolgál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.