BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akár Jaroslaw Kaczynski elnököt is leváltaná Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő bejelentette, hogy versenybe szállna a tavaly decemberig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöki tisztségéért, amennyiben Jaroslaw Kaczynski pártelnök úgy döntene, hogy lemond a párt vezetéséről.

Szeretném, ha a jelenlegi vezető egészen addig vezethetné a Jog és Igazságosság (PiS) pártját, amíg arra lehetősége van, mivel ő az, aki egyesíti a pártunkat– mondta Mateusz Morawiecki előző lengyel miniszterelnök a Radio Zet kereskedelmi rádió pénteki adásában.

Anti-government Free Poles Protest In Warsaw
Morawiecki fontolgatja, hogy elinduljon pártja elnöki posztjáért.
Fotó: NurPhoto via AFP

Hozzátette:

amennyiben Kaczynski úgy dönt, hogy nem folytatja, ő is szeretne részt venni az elnökségért induló versenyben.

A jelenleg 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2001-ben, a 2010-es szmolenszki repülőszerencsétlenségben életét vesztett ikertestvérével, Lech Kaczynski volt államfővel együtt alapította a Jog és Igazságosság pártot, amelyben régóta meghatározó politikai szerepet tölt be.

Tavaly, még a parlamenti választások előtt jelezte, hogy lassan véget ér politikai karrierje, de ennek időpontját nem közölte.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra venné-e a részvételét a 2025-ös elnökválasztáson, Morawecki azt válaszolta, hogy a PiS politikai bizottsága körülbelül 10 hónapon belül hozza meg döntését arra vonatkozóan, hogy ki lesz az elnökjelöltje a választáson.

Varsóban hatalmas tüntetésen tiltakoznak a közmédia lefejezése és a letartóztatások ellen

Egymásnak feszül az államfő és az új kormány.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, áll a bál Lengyelországban, a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja emiatt írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben felhívja a figyelmét a Tusk-kormánynak a jogállamiságot lábbal tipró intézkedéseire. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.