BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20231213 Budapest
20240101-t?l m?ködik a RePont rendszer.
Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG palack

Egyre több boltban lehet majd visszaváltani az italospalackokat

Sorra telepíti a visszaváltó automatákat a MOHU. A palackok és üvegek szelektív gyűjtése több mint ezer helyszínen lehetséges az országban.

Országosan több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. január elejére, a boltokban fokozatosan jelennek meg azok a palackok, dobozok, üvegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot – közölte a társaság csütörtökön.

20231213 Budapest
20240101-t?l m?ködik a RePont rendszer.
Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG palack
Egyre több helyen vannak jelen a MOHU palackvisszaváltó automatái.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A gyártók 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatnak jelölés nélkül palackokat, ezért a fogyasztók csak lassan, fokozatosan találnak majd visszaváltható termékeket a boltok polcain. Azt a csomagolást lehet majd visszaváltani, amelyen szerepel a visszaváltási logó, és amiért kifizette a vásárló a visszaváltási díjat. A most használt, nem visszaváltható csomagolásokat továbbra is a szelektív kukába kell dobni.

A MOHU a szerződéssel rendelkező, 400 négyzetméternél nagyobb boltokban és az eddig önkéntesen csatlakozó kisebb üzletekben is telepítette és beüzemelte az automatákat. Az automaták telepítése folyamatos 2024-ben is, a MOHU folyamatosan telepíti a gépeket, és várja az önkéntesen csatlakozni kívánó visszaváltó pontokat.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjai több mint a felét adják a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi forgalomnak; a szervezet információi szerint az üzletláncok boltjaiba még nem érkezett olyan termék, amelynek a csomagolása az új rendszerben visszaváltható lenne

– tájékoztatott Vámos György, a szövetség főtitkára. Hozzátette, hogy fokozatos lesz az átállás, lesz olyan időszak, amikor kétféle termék, visszaváltási díjas és nem visszaváltható csomagolású is lesz az üzletekben.

A belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerének lényege, hogy a jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermékek értékesítésekor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot.

Nem kötelező, de érdemes gyűjteni a biohulladékot, figyelni kell a MOHU minden lépését

Az ehhez szükséges hulladékgazdálkodási teendőkre 2024. január 1-jétől kötelezi kormányrendelet a koncessziós társaságot, a lakosság azonban csak önkéntes alapon válik a rendszer részévé.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.