BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felbőszítette Kínát, hogy a nyugati vezetők gratuláltak Laj Csing-te győzelméhez

A nemzetközi közösség nagy része gratulált a tajvani Demokratikus Haladó Pártnak a választási győzelemhez, ezzel viszont kiváltották Kína haragját. Peking közölte, hogy mindenkitől elvárja, hogy tartsa magát az egy Kína elvéhez, amit sért, hogy a szuverenitás párti DPP győzelméhez gratulálnak. Kína azt is közölte, hogy a választási nem változtatott azon a cél, hogy a szigetet ismét egyesítsék az anyaországgal.

Kína teljesen felháborodott a tajvani választás eredményét követő nyugati reakciókon. Többek között Japán, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezetői gratuláltak Demokratikus Haladó Párt (DPP) és Laj Csing-te győzelméhez a választáson. Peking szerint ez sérti az egy Kína elvet, és felszólította a nemzetköziközösséget, hogy ne avatkozzanak Kína belügyeibe.

Taiwan Elects US-Friendly President Defying China's WarningsSupporters at an election night rally outside the Democratic Progressive Party's headquarters during the presidential election in Taipei, Taiwan, on Saturday, Jan. 13, 2024. Taiwan elected the DPP's Lai Ching-te as president of the global chip hub at the center of US-China tensions, dealing a blow to Beijing which has branded him an instigator of war. Photographer: An Rong Xu/Bloomberg via Getty ImagesSupporters at an election night rally outside the Democratic Progressive Party's headquarters during the presidential election in Taipei, Taiwan, on Saturday, Jan. 13, 2024. Taiwan elected the DPP's Lai Ching-te as president of the global chip hub at the center of US-China tensions, dealing a blow to Beijing which has branded him an instigator of war. Photographer: An Rong Xu/Bloomberg
Fotó: Getty Images

A tajvani szuverenitást szem előtt tartó Demokratikus Haladó Párt immár harmadik egymást követő ciklusban nyert a választásokon, ráadásul a szavazatok több mint 40 százalékát besöpörték. Az elnöki széket Caj Jing-ventől, aki 2016 óta kormányozza Tajvant, Laj Csing-te veszi át – írta meg a Guardian

Laj megígérte, hogy azon fog dolgozni, hogy megőrizze Tajvan szuverenitását és ellenálljon a kínai befolyásnak.

A szombati eredményhirdetés után az amerikai elnök, Joe Biden közölte, hogy hamarosan egy nem hivatalos látogatásra küld delegációt Tajpejbe. Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra sem tekinti önálló országnak Tajvant, és elfogadja az egy Kína elvet. Emellett viszont az amerikai külügyminisztérium szóvivője gratulált a DPP győzelmének, amit demokrácia sikereként jellemzett.

Bár Biden jelezte, hogy tiszteletben tartja az egy Kína elvben, a nyugatról érkező gratulációk így is felbőszítették Pekinget. A kínai külügyminisztérium vasárnap kijelentette, hogy az amerikai külügy gratulációja súlyosan sérti a két ország közöttimegállapodásokat, miszerint Amerika nem tart fenn hivatalos kapcsolatokat Tajvannal. Ez a megállapodás arról szól, hogy az Egyesült Államok gazdasági és kulturális szinten ugyan kapcsolatban lehet Tajvannal, de nem kezelheti önálló nemzetként.

Amerika mellett számos ország gratulált a DPP győzelméhez. Ilyenek Japán, Nagy-Britannia, vagy például Kanada is. A brit külügyminiszter, David Cameron még odáig is elment, hogy a demokrácia diadalának nevezte a választást, ezt pedig Peking nem hagyta szó nélkül. A kínai nagykövetség felszólította a brit kormányt, hogy tartózkodjon az olyan kijelentésektől, amikkel beavatkozik a kínai belügyekbe.

Várható volt, hogy a Kínai Kommunista Párt agresszíven lép majd fel a DPP győzelme esetén, hiszen a Peking ellenes pártot szeparatisták gyülekezetének tartják. Kína a saját részének tekinti Tajvant, annak ellenére, hogy valódi befolyással sosem rendelkezett a sziget felett. A kínai elnök, Hszi Csin-ping korábban beszélt már Kína és Tajvan újraegyesítéséről és azt is kiemelte, hogy ezt akár erőszak alkalmazásával is készek véghez vinni. A választások előtt Kína erősen kampányolt a tajvani Kuomintang (KMT) mellett, mivel a Peking-barát párt győzelme közelebb hozta volna az egyesülést.

A Kínai Tajvani Ügyek Hivatalának (TAO) szóvivője, Chen Binhua 

a választási eredmények után közölte, hogy a választások végkimenetele nem változtat azon, hogy Tajvannak és az anyaországnak egyesülnie kell.

 

Így reagált a tajvani dollár a DPP választási győzelmére

A tajvani dollár hétfőn több mint három hetes mélypontra esett azt követően, hogy a Demokratikus Haladó Párt megnyerte a választásokat. A fizetőeszköz gyengülése annak ellenére következett be, hogy a részvények alapvetően emelkedni kezdtek az eredményhirdetés után.

 

A deviza 0,4 százalékkal esett, ami december 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti az amerikai dollárhoz képest. Egy amerikai dollárért 31,284 tajvani dollárt kell adni. A részvények átlagosan 0,2 százalékot tudtak erősödni. Az elemzők a múlt héten azt jósolták, hogy a részvények árfolyama negatívan fog reagált a választási eredményekre. A tajvani részvények az elmúlt egy évben 25 százalékot erősödtek. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.