Volodmir Zelenszkij ukrán elnök Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki a hadsereg élére. Az ukrán hadsereg tegnap menesztett főparancsnoka, a rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnij és Zelenszkij között a tavaly nyári ellentámadás kudarca óta romlott meg a kapcsolat. Ehhez hozzátartozik, hogy már 2022 végén arról írt a nyugati sajtó, hogy Zelenszkij egyre féltékenyebb a katonatisztre, aki azt kérte Zaluzsnijtól, hogy vegyen vissza a nyilvános szereplésekből.

Oleksandr Syrskyi, The Commander Of The Ukrainian Ground Forces, Awards Ukrainian Fighters In The Soledar Direction Of Donetsk OblastDONETSK OBLAST, UKRAINE - JULY 2: Oleksandr Syrskyi, the commander of the Ukrainian Ground Forces, awards Ukrainian fighters of the 10th Mountain Assault Brigade “Edelweiss” in the Soledar direction on July 2, 2023 in Donetsk Oblast, Ukraine. (Photo by Yuriy Mate/Global Images Ukraine via Getty Images)
Az ukrán hadsereg új főparancsnoka.
Fotó: Getty Images

Olekszandr Szirkszkijről viszonylag kevés információ található: 1965 júliusában született a Szovjetunióban, méghozzá az Oroszországhoz tartózó, Moszkvához közeli Vlagyimir területen. Az 1980-as évek óta él Ukrajnában, így könnyen előfordulhat, hogy orosz és ukrán felmenőkkel is rendelkezik. Moszkvában végzett katonai iskolát 1986-ban, a Szovjetunió felbomlásakor mindössze 26 éves volt.

Szirkszkij rész vett Kelet-Ukrajnában a Moszkva által támogatott, orosz szeparatistákkal vívott harcokban Donyeck és Luhanszk régiókban. Karrierje itt indult be igazán, és még kitüntetést is kapott, 2019-ben pedig az ukrán szárazföldi erők vezetője lett. Nevéhez több sikeres katonai hadművelet is sorolható, ugyanakkor megkérdőjelezhető döntéseket is hozott.

Milyen csatákban vett részt Olekszandr Szirkszkij?

Az első hónapokban ő vezette a főváros, Kijev sikeres védelmét, amiért 2022 áprilisában megkapta Ukrajna legmagasabb rangú kitüntetését, az Ukrajna Hősét. Ezt követően 2022 júliusban sikeres és gyors ellentámadást tervezett és hajtott végre, amely kiszorította az orosz csapatokat Harkiv (Harkov) városából, és így birtokba vette a településtől keletre és délkeletre fekvő területeket, például Izjumot is.

Ugyanakkor Szirkszkij vezette a keleti kelet-ukrajnai Bahmut védelmét, amit tavaly tavasszal a Wagner zsoldoscsoport egy több hónapon át tartó, véres csatában foglalt el. Számtalan katonai elemző megkérdőjelezte, hogy megérte-e ennyi embert feláldozni egy romos városért, de Szirkszkij szerint Ukrajna kitartó védelme a településen kárt okozott Oroszországnak és lekötötte a Wagner zsoldoscsoport figyelmét.

Ezzel a kétkedő hangokat azonban nem sikerült meggyőznie. Sőt, Szirkszkij tavaly nyáron azt is állította, hogy az ukrán ellentámadás a tervek szerint halad, pedig a művelet végül kudarcba fulladt. Az új főparancsnoknak a saját bevallása szerint elsődleges fontosságú a csapatai morálja, akiket rendszeresen meglátogat a fronton. A katonatiszt nős és két fia van. Szirkszkij kihívásokkal teli időszakban veszi át a vezetői posztot: a háború harmadik éve tart, a morál alacsony, a hadsereg lőszer- és személyzeti hiánnyal küzd.

Nemcsak kirúgta, ki is tüntette Zaluzsnijt Zelenszkij

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt, az ukrán hadsereg főparancsnokát, ám nem hagyta, hogy a tábornok üres kézzel távozzon, ugyanis még ugyanaznap átadta neki az Ukrajna Hőse kitüntetés arany csillagát, amely a legmagasabb ukrán állami kitüntetés. Az ukrán államfő a katonai hírszerzés népszerű vezetőjét, Kirillo Budanovot is elismerte az Ukrajna Hőse kitüntetés arany csillagával.