A belga politikusok szerint azonnal lépni kell a Brüsszelben elharapódzó erőszak miatt: az elmúlt napokban több lövöldözés történt a belga fővárosban. „Nagyon világos, hogy a kábítószer-kereskedelem a probléma gyökere. Ezért a problémát a gyökerénél kell kezelni” – mondta a Brüsszel fővárosi régió miniszterelnökének szóvivője a The Brussels Timesnak. A politikus hozzátette, a rendőrök mindennap a helyszínen vannak, de a szolgálatok nincsenek megfelelően felszerelve. „Nem tudunk folyamatosan felmosni egy teljesen nyitott csap mellett” – fogalmazott. 

Fotó: Hatim Kaghat / AFP

Vasárnap két ember súlyosan megsérült egy lövöldözésben a Rue Lacaille-n, nem messze Porte de Haltól. Szintén a környéken másnap történt egy lövöldözés: a támadók lövéseket adtak le egy autóból. Bár a lövöldözésben személyi sérülés nem történt, a támadók állítólag több embert megsebesítettek a járművel, miközben elmenekültek a helyszínről. A gyanúsítottak egyelőre ismeretlenek. Egy embert agyonlőttek Saint-Gilles-ben szerda reggel, ugyanazon a helyen, ahol a keddi lövöldözés is történt. 

Jean Spinette (PS) polgármester megerősítette az incidenst, amikor a La Premiere rádióállomáson beszélt. A városvezető azt javasolta, hogy mindhárom incidens a kábítószer-kereskedők közötti területi vitákhoz kapcsolódik, és hozzátette: lehetséges, hogy minden lövöldözés egy bizonyos drogdíler elleni célzott támadás része volt.

Egy megkérdezett brüsszeli zöldpárti politikus, Nadia Naji szerint a probléma regionális szintű koordinációt igényel. Azt mondta, hogy a probléma nem áll meg az önkormányzatok határainál, szerinte 

egy brüsszeli kábítószerügyi biztos tudná biztosítani azt az átfogó, regionális megközelítést, amely ma hiányzik.

„A kábítószer-koordinációs biztos azonban önmagában nem fogja megoldani a problémát” – mondta a politikus. 

Rudi Vervoort, a régió miniszterelnöke azonban nem támogatja a regionális kábítószer-ügyi biztos ötletét: „Nagyon veszélyes az az elképzelés, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem menedzselésének problémáját ezen a koordinációs funkción keresztül regionalizálják.”

A brüsszeli rendőrfőnök szerint 20 százalékos létszámhiány van, ami több mint 200 hiányzó rendőrt jelent.

Naji kijelentette, hogy a brüsszeli rendőrségi övezetek finanszírozása a város húsz évvel ezelőtti állapotán alapul. A politikus szerint évtizedekkel korábban a lakosság kisebb volt, ahogy a társadalmi kihívások is. „Itt az ideje, hogy a finanszírozás a valóságnak megfelelően mozogjon” – mondta.